hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"Részletekben adjuk fel igényeinket a kórházakban"

Miközben a járulékfizetés általánosan kötelező, és a betegbiztosítás rendszere egységes, az ellátás színvonala és az ingyenesen járó szolgáltatások köre rendkívül eltérő lehet kórházanként.

Nem csak a televízió, internet, hűtőszekrény használata lehet kérdés, de nagyon másképp alakulhat a felszolgált ételek mennyisége, minősége és választéka is.

Egyes helyeken a cukorbetegek vagy az egyéb diétára szoruló páciensek díjmentesen kapnak külön menüt, máshol ez nem egyértelmű, és a kórház pénzt kérhet a speciális szolgáltatásért, illetve a hozzátartozóknak kell gondoskodniuk a beteg megfelelő étkeztetéséről. Nem világos tehát, mi számít bele az alapcsomagba, és mi az, ami már egyéni igény szerinti étkezésnek minősül – mondta a hirado.hu-nak Matkó Ida orvos, betegjogi szakértő. Szerinte az ellátórendszer régóta fennálló óriási hiányossága, hogy a szolgáltatások köre nincs egyértelműen szabályozva, de az is vitát, rossz érzést, illetve meglepetést okozhat, hogy nem minden esetben közlik előre a beteggel, melyik szolgáltatásokra számíthat ingyen, és melyekért kell fizetnie.

Matkó Ida szerint a bizonytalanság gyakran azt is eredményezi, hogy ami nemrég még egyértelmű volt, és ingyen járt, arról kezdetben alkalmanként, majd rendszeresen a betegnek vagy rokonainak kell gondoskodnia. Az ellátottak kárára így kialakuló szokásjogok azt jelentik, hogy „részletekben adjuk fel az igényeinket” – fogalmazott.

Az egészségügyi államtitkárság azt közölte, a biztosítottak által térítésmentesen és térítés mellett igénybe vehető szolgáltatások körét a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól és az egészségügyről szóló törvények határozzák meg. Fizetős például az egyéni igény szerinti étkezés és az egészségi állapot által nem indokolt, magasabb színvonalú elhelyezés. A térítési díj mellett igénybe vehető szolgáltatások jegyzékét az intézmény köteles jól látható helyen kifüggeszteni és – a szolgáltatás megkezdése előtt – a biztosítottat erről tájékoztatni.

 

(forrás: Híradó Online)
hirdetés

Könyveink