2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

"Őszinteséggel tartozunk az embereknek!"

Szerbiában újabb korlátozásokat vezettek be. Több mint 82 millió koronavírus elleni oltást adtak be eddig az Egyesült Államokban. Nemzetközi kitekintés.

Újabb korlátozásokat vezettek be Szerbiában szombattól, az új rendelkezések értelmében szombat 12 óra és hétfő reggel 6 óra között kizárólag az élelmiszerüzletek, a benzinkutak és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva, a középiskolák pedig hétfőtől áttérnek az online oktatásra.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 4071-gyel 478 878-ra, Koszovóban 564-gyel 72 008-ra, Észak-Macedóniában 509-cel 105 791-re, Montenegróban 574-gyel 78 634-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 621-gyel 135 513-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 17-tel 4515-re, Koszovóban héttel 1634-re, Észak-Macedóniában kilenccel 3174-re, Montenegróban szintén kilenccel 1048-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 5321-re nőtt.

*

Összesen több mint 82 millió koronavírus elleni oltást adtak be eddig az Egyesült Államokban, többet, mint a világ bármely országában, jelentette be pénteken az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának rangidős tanácsadója a Fehér Ház COVID-19 csoportjának sajtótájékoztatóján. Andy Slavitt aláhúzta, hogy míg hat héttel ezelőtt az időseknek csak 8 százaléka kapta meg a vakcinát, mostanra a 65 éves vagy annál idősebb emberek közel 55 százaléka kapott legalább egy oltást. Hozzátette: több mint 450 oltási pontot nyitottak meg, vagy bővítettek ki.

A sajtótájékoztatón két új oltási központ megnyitását is bejelentették, Cleveland és Ohio államokban. Slavitt kiemelte, hogy a két, a járvány által komoly mértékben sújtott környéken fekvő oltási ponton naponta, helyszínenként 6000 vakcinát fognak beadni. A szakember arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban 77 százalékkal növelték az oltóanyag-kínálatot és több olyan programot is elindítottak, amelyeken keresztül eljuttatták a vakcinákat a gyógyszertárakba, a közösségi oltási központokba és a közösségi egészségügyi központokba. Elmondta, hogy az oltási kampányban katonák, nyugdíjas orvosok és ápolók, valamint a Nemzeti Gárda tagjai is segítséget nyújtanak.

"Egy dolgot szeretnék tisztázni! Őszinteséggel tartozunk az embereknek. Akkor is, ha ígéretes és akkor is, ha kihívást jelentő hírrel szolgálhatunk", fogalmazott Slavitt, hozzátéve, hogy az előrelépések azt mutatják, a Covid-19 legyőzhető, de ez még nem egyenlő a sikerrel. "Csábítónak tűnhet a lehetőség, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba, mintha a vírust már magunk mögött hagytuk volna, de ez nem így van", figyelmeztetett.

*

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások száma a lendületes oltási kampánynak köszönhetően minden eddiginél gyorsabb ütemben csökken.

A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 248 100 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 220 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,45 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana a múlt héten 373 700, két hete 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Az egy héttel ezelőtti vizsgálat alapján abban az időszakban az angol lakosság 0,69 százaléka, a két héttel ezelőtti felmérés szerint 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis két hét alatt hozzávetőleg a felére csökkent a lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta Angliában.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagban 0,7 és 0,9 között van. Az alsó becslési szint minimálisan emelkedett, mert a múlt héten még 0,6 volt, de a becslési sáv mindkét szélsőértéke továbbra is a kritikus 1-es szint alatt jár. Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme e mérőszám szerint is lassul.

Az Egyesült Királyságban jelenleg naponta átlagosan 6685 új koronavírus-fertőződést azonosítanak szűrővizsgálatokkal, és ez szeptember vége óta a legalacsonyabb napi fertőzési szám. A legfrissebb adatok szerint jelenleg naponta átlagosan 900 pácienst kell kórházba szállítani Covid-19 betegséggel; ez október óta a legalacsonyabb napi szám. A Covid-19 betegség okozta halálozások száma különösen meredeken csökken: jelenleg naponta átlagosan 248 halálesetről érkezik jelentés, és ez is október óta a legalacsonyabb napi halálozási adat. Ezekben a folyamatokban most már egyértelműen az oltások hatása látszik.Az Egyesült Királyságban eddig 21,3 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltást, vagyis a teljes felnőtt lakosság 40 százalékát már beoltották.

*

A belga kormány pénteken este bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében április 18-ig meghosszabbítja a nem elengedhetetlen okokból történő be és kiutazással kapcsolatos korlátozásokat.  A belga vezetés pénteken ugyanakkor arról is döntött, hogy fokozatosan enyhítik az országban hatályban lévő járványügyi korlátozásokat. Jövő héttől kezdődően a szabadtéri eseményeken az ezidáig megengedett négy fő helyett, már tízen is részt vehetnek a higiéniai és távolságtartási szabályok szigorú figyelembevétele mellett. Március középtől újra engedélyezik az egynapos általános iskolai kirándulásokat, áprilistól pedig a szabadtéren szervezett kulturális illetve vallási rendezvényeken maximum 50 fő részvételét fogják engedélyezni a hatóságok. A húsvéti ünnepek után az általános és középiskolai tanulók visszatérhetnek a normális iskolai oktatásra. A kormány azt tervezi továbbá, hogy a későbbiekben tovább lazít a korlátozásokon, így a járványhelyzet függvényében várhatóan újranyithatnak a vendéglátó egységek is.

A nemzeti konzultációs bizottság legközelebb március utolsó hetében ül össze, hogy döntést hozzon a további intézkedésekről.

A belga közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint az országban valamelyest lassult a járvány terjedése, e héten csupán 2 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma az előző heti adatokhoz képest. Ugyanakkor a kórházi betegfelvételek száma folyamatosan növekszik, 23 százalékkal több embert kellett kórházba szállítani az elmúlt hét napban, mint az azt megelőző héten.  A 11,5 millió lakosú országban a vírus helyi megjelenése óta 22 196 ember lett a kór halálos áldozata. Mostanáig 325 451 belga kapta meg a koronavírus elleni oltást.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink