hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

"Ősszel-télen derülhet ki, lesz-e hatodik hullám"

Jakab Ferenc egy esetleges hatodik hullámról is beszélt az ATV Híradó riportjában, ami a virológus professzor szerint ősszel kezdődhet.

Visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, Rusvai Miklós szerint azonban fellélegezni csak akkor lehet, ha a kórházban ápoltak száma is csökkenni kezd. A virológus emlékeztetett arra is, hogy a járványgörbe laposodása után sem lehet hátradőlni: egészen nyárig magasabb járványügyi számokra számít. „Nyárig hosszú idő van, akár újabb variáns is megjelenhet” – figyelmeztetett.

A lopakodó omikron nem egy új variáns. Ez az omikron alfaja, ami már egy ideje itthon is fertőzi az embereket. Rusvai Miklós azonban nem adatná be magának negyedszerre az oltást. „Senkit nem beszélek le a negyedik oltásról, ártani senkinek nem fog, de én a magam részéről azért szeretnék fertőződni, mert akkor teljesebb védettséget kapnék, hiszen akkor nyálkahártya-immunitás is kialakul, ami az oltás következtében nem alakulhat ki” – magyarázta.

A negyedik oltást eddig 124 ezer ember vette fel.

Jakab Ferenc virológus professzor a híradónak azt mondta, arra számít, hamarosan lecseng az ötödik hullám, és egyelőre bizonytalan, hogy ősszel jön-e újabb. „A hatodik hullám szintén nem megjósolható. Úgy gondolom, hogy egy jól átvészelhető nyugodt tavaszi és nyári periódus után, a következő őszi és téli szezonban látjuk majd meg, hogy visszatér-e a vírus, milyen intenzitással, milyen variánssal és milyen esetszámokkal.”

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink