hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

"Nem lesz nyitott könyv az életünk"

Nem férnek hozzá korlátlanul a betegek adataihoz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) pilot programjának elindulását követően, írja a Figyelő.

A Figyelő Online-hoz közleményt juttatott el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), s határozottan cáfolta azt, hogy állami szervek is hozzáférnének adatainkhoz. „Az EESZT-hez kötelezően csatlakozó egészségügyi szolgáltatók, például kórházak, rendelőintézetek, háziorvosi szolgálatok orvosai az intézményi információs rendszereiken keresztül férnek hozzá kizárólag az általuk kezelt beteg személyéhez kötött egészségügyi adatokhoz, hangsúlyozta az ÁEEK. Az EESZT-hez kötelezően csatlakozó államigazgatási szervek (a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) adatfeltöltés céljából csatlakoznak a rendszerhez, ezért semmilyen módon nem férnek hozzá a betegek személyhez kötött egészségügyi adataihoz", hangsúlyozza a közlemény.

Ugyanez igaz az EESZT-t fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központra is, amely szintén nem fér hozzá az állampolgárok egészségügyi adataihoz. Az államigazgatási szervek csatlakozásának célja az, hogy az ágazat számára szükséges adatokat egységes formában, egy felületen tegyék elérhetővé. Egyetlen kivétel ebből a szempontból a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, amelynek feladata az EESZT útján rendelt, a társadalombiztosítás által támogatott vények EESZT-ben való ellenőrzése is. Ám ez sem jelenti azt, hogy a NEAK mindent látna. „E feladata ellátásához csupán megtekintő felületet fog kapni, adatot letölteni azonban nem fog tudni", oszlatta el az aggályokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A próbaüzem augusztus 15-ig tart, majd november elsejétől az összes ellátó intézménynek csatlakoznia kell. Ez azt jelenti, hogy 10 millió magyar minden egészségügyi adatát egyetlen elektronikus rendszerben tárolják. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az EESZT révén a beteggel kapcsolatos minden fontos információ azonnal rendelkezésére áll, és ezáltal az orvos azonnal megismerheti a teljes betegutat, ami növeli a betegbiztonságot. A rendszer az indulás után a betegek halála utáni öt évig minden adatot megőriz. Múlt héttől az állampolgárok is beléphetnek az Ügyfélkapun keresztül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), ahol rendelkezhetnek egészségügyi adataik felhasználásáról. Akinek még nincs hozzáférési kódja, az a kormányablaknál regisztrálhat. Mielőtt a leletek és zárójelentések feltöltése elindulna, egy hónap van mindenkinek arra, hogy rendelkezzen, ki és mit láthat róla. Az új rendszert március közepétől szeptemberig 22 háziorvosi körzetben, 36 gyógyszertártárban és több mint egy tucat kórházban tesztelik országszerte, emlékeztet a lap.

(forrás: Figyelő Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!