2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

562 orvosdoktort avattak a Semmelweis Egyetemen

"Kihívásokkal teli időszakban formálódtak orvossá"

326 magyar, 130 angol és 106 német nyelvi képzésben részt vett hallgatót avattak orvosdoktorrá Budapesten.

„Egy orvos pályája során választott hivatásából adódóan sosem találkozik könnyű helyzetekkel, de ezek a vészterhes idők kivételesek. Az, hogy sikerült a járvány harmadik hullámát legyőznünk, Önöknek is köszönhető, Önök éjt nappallá téve ott voltak a gáton!” – hangsúlyozta az avató ünnepség kezdetén mondott beszédében dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Felidézte, hogy tavaly ősz óta 62 ezer műszakban vettek részt a járvány elleni védekezésben az orvos-, egészségtudományi hallgatók, a Semmelweis hallgatói a műszakok több mint harmadában, 21 678 műszakban vállaltak szerepet. Tavaly ősszel a COVID-ellátásban dolgozó 1000 hallgató közül 506-an érkeztek a Semmelweis Egyetemről, idén, a járvány harmadik hulláma elleni védekezésben a 9000 kirendelt hallgató közül 2683 volt Semmelweis-hallgató. „A magyar társadalom sosem fogja elfelejteni ezt az áldozatvállalásukat!” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hankó Balázs kitért a felsőoktatási modellváltásra is, kiemelve, hogy a Semmelweis Egyetem 2021. augusztus 1-jétől megújult, versenyképesebb modellben lesz az ország, Európa, sőt a világ meghatározó orvos-, egészségtudományi egyeteme. Emlékeztetett a vonatkozó 2021. évi XX-as törvény preambulumára, amely kiemeli: az átalakítás azt szolgálja, hogy a Semmelweis Egyetem a világ legjobb 100 egyeteme és Európa 5 legkiválóbb gyógyító egyeteme közé kerüljön, és az ehhez szükséges fejlesztések megvalósuljanak. „Történelmi pillanat ez, mikor az egyetem vezetőinek, vezető testületeinek kezdeményezésére születik törvény, alakul ki olyan szabályozási környezet, melynek célja, hogy Klebelsberg óta nem látott fejlesztési pályára állítsa a magyar egyetemeket, köztük a nemzetközi elismertségben is első helyen lévő Semmelweis Egyetemet” – fogalmazott. Hozzátette: a modellváltás, és az ahhoz kapcsolódó új finanszírozás, fejlesztések, a kormány által támogatott Semmelweis Egyetem XXI. fejlesztési program nemcsak a XXI. századra, hanem az elkövetkező negyed évezredre meghatározó lesz az egyetem életében.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Ezt követően a hallgatók nevében Stauder Dóra terjesztette elő az avatás iránti kérelmet, majd az 562 orvosjelölt esküt tett három nyelven. Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a hallgatókat sikeres tanulmányaik elismeréséül orvosdoktorrá avatta, és felruházta mindazokkal a jogokkal és kötelességekkel, amelyek az orvosdoktorokat, Magyarország törvényei szerint megilletik, majd dr. Merkely Béla rektor és dr. Kellermayer Miklós kézfogásukkal doktortársaikká fogadták a frissen végzettek. A Budapest Sportarénában rendezett ünnepségen 326 magyar, 130 angol és 106 német nyelvi képzésben részt vett hallgatót avattak fel.

„A most esküt tett végzős hallgatóink egy rendkívüli, a mi életünkben eddig nem tapasztalt, kihívásokkal teli időszakban formálódtak orvossá” – emelte ki ünnepi beszédében dr. Merkely Béla rektor. Különleges ez a generáció, amely a világjárvány közepette sajátította el a gyógyító hivatást, hiszem, hogy 5-10-15 év múlva is többletjelentése lesz annak a mondatnak, hogy „a koronavírus-járvány alatt végeztem el az orvosi egyetemet” – fogalmazott a rektor. Hozzátette: ez a néhány szó magában foglalja azt a rendkívüli összefogást és szolidaritást, ami létrejött a hallgatók között is, és azt a példaértékű társadalmi felelősségvállalást, amely a klinikákon, a kórházakban a betegellátásban és az OMSZ-szűrések alkalmával mutatkozott meg. Mindez hosszú távon is egy különleges köteléket alakít ki, hiszen Önök megtapasztalták milyen egy közös célért együtt küzdeni, és az alapfeladatok mellett többet vállalni, ha a helyzet úgy kívánja – mutatott rá.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a járványhelyzetben is mindvégig az vezette az egyetemet, hogy az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás és vizsgák nélkül. Szólt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem a járvány megjelenésének kezdetétől a koronavírus elleni harc élén állt a maga eszközeivel, egy közép-európai szinten vezető orvos- és egészségtudományi egyetemhez méltó módon. „Megerősödve kerültünk ki az elmúlt időszakból, egyetemünk társadalmi támogatottsága és elismertsége kimagasló, hiszen bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk helytállni, közösségi szinten pedig talán soha nem látott mértékben megtapasztaltuk az összefogás, az együttműködés erejét. Mindehhez kulcsfontosságú volt az Önök szerepvállalása is” – mutatott rá.

A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink