hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"Hát persze, hogy a pénzért"

Hódít Magyarországon a vérplazmaadás: a Plazmaszolgálat két budapesti központjában négyezer aktív donor van. Egyetemistáknak kitűnő pénzkiegészítés, írja a hvg.hu.

„Az élet többet ér, mint az pénz. Jó, hogy a plazmáért térítést is kapok, de akkor is járnék, ha ez nem lenne” – mondja a lapnak egy rendszeres plazmaadó, Rostás László, de megkérdeztek több veterán donort is, akik kapásból rávágták: "hát persze, hogy a pénzért".

A határozott kijelentés nem elítélendő: hasznos dologra fordítják az idejüket és vérüket.

Bár az Európai Uniós jogszabályok szerint a vérnek nem lehet piaci ára, a fővárosi és a vidéki donorok is négyezer forint költségtérítést kapnak alkalmanként. A térítés nem a plazma ára, a kiesett időt és az útiköltséget kompenzálja a központ.

Nem ritka, hogy a határmenti városokban élők inkább Ausztriában adnak plazmát: ott 25 eurót kapnak a donorok, a prémiumrendszer pedig lehetővé teszi, hogy ha már elértünk egy bizonyos számot, további juttatásokat is kapjunk pénz vagy ajándék formájában. Ez a lehetőség itthon is elérhető: a szokásos pénzt a központ néha plusz ezer forinttal, páros mozijeggyel, karácsony előtt ajándékkal, szilveszter előtt pedig egy üveg pezsgővel toldja meg.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink