hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

"Ha nem változtatunk az életmódunkon, akkor ez egy véget nem érő történet marad"

Egy következő világjárvány kialakulásának megakadályozásában kulcsszerepe lehet annak, ha odafigyelünk a patogéneknek a vadállat-kereskedelem és állattenyésztés útján az emberre való átugrásának valós veszélyeire, írja az InfoStart.

Hiba azt hinni, hogy csak az egzotikus fajok jelentenek veszélyt az emberre, írja a The Guardian. "Különösen a nyugati világban azt képzeljük, hogy ez tőlünk távoli dolog, egzotikus jelenség, amely másokat érint. Feltételezem, hogy a legtöbb embernek nem az élelmiszerboltban vásárolt vadhús jut eszébe, hanem valami egészen egzotikus dolog, mondta a tanulmány vezető szerzője, Silviu Petrovan, a cambridge-i egyetem állatorvos és vadon élő állatok szakértője.

Persze az egzotikus állatok is szerepet játszanak a folyamatban, de annak számos más faktora is van, közte a vadon élő állatok tenyésztése és kereskedelme; állattenyésztés; egzotikus állatok nemzetközi kereskedelme háziállatként; valamint az ember által a vadon élő állatok élőhelyére történő behatolás. Egy másik kutatás éppen azt próbálta számszerűsíteni, hogy mekkora esélye van annak, hogy emlősökről emberekre kerüljenek át vírusok. Több mint 800 emlősfaj esetében vizsgálták meg 226 olyan vírus előfordulását, amelyek zoonotikusak, azaz az embert is meg tudják fertőzni. A kutatás megállapította, hogy a vadon élő állatok kereskedelmének keretében gazdát cserélő emlősökben volt a legmagasabb, mintegy 75 százalékos a zoonotikus vírusok előfordulásának aránya.

A nem forgalmazott vadon élő emlősök sem maradtak el messze mögöttük 63 százalékkal, a háziasított emlősök pedig 51 százalékkal. A kutatást vezető Shivaprakash Nagaraju szerint épp ezért a vadon élő állatok kereskedelmének kell a legnagyobb figyelmet szentelni járványmegelőzési szempontból.

Bár korábbi kutatások a rágcsálókat és a denevéreket tartották a legveszélyesebbeknek vírushordozás szempontjából, Nagaraju és kollégái szerint a patás állatok és a főemlősök jelentenek nagyobb kockázatot. "Fontos, hogy a fogyasztói gondolkodásmódnak meg kell változnia - a fogyasztók azok, akik ezt a keresletet megteremtették. Ha nem változtatunk az életmódunkon, akkor ez egy véget nem érő történet marad".

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink