hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

"Ez a lopás törvényesítése!"

A fővárosi MSZP és LMP is felháborodott azon, hogy Réthelyi Miklós arról beszélt a hvg.hu-nak: nem kártalanítja a kormány Budapestet az egészségügyi intézmények államosítása miatt. Tarlós István egyelőre nem akar foglalkozni a történettel.

Kártalanítás nem fog történni, és ha ezt a jogszabályok nem engedik meg, akkor a jogszabályokat kell megváltoztatni – mondta a hvg.hu-nak Réthelyi Miklós azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi közgyűlés olyan határozatot fogadott el a tervezett kórházállamosítással kapcsolatban, melynek értelmében ehhez csak akkor járulnak hozzá, ha „nem éri kár Budapestet”.

A miniszteri nyilatkozat többeket felháborított. Az ügyben megkérdeztük Tarlós Istvánt is, de a főpolgármester csak annyit mondott Réthelyi Miklós nyilatkozatára, hogy „elképzelt történetekkel nem foglalkozik”. A miniszter felvetésére, hogy a kormány akár jogszabályokat is változtatni kész annak érdekében, hogy ne keletkezzen kártalanítási kötelezettsége, a főpolgármester csak annyit mondott, a főváros jogalkalmazó, nem jogszabályalkotó, így erre a kérdésre azután térnek vissza, hogy megszületnek a kérdéses törvények.

„Budapest kirablásának terve révbe érhet, hiszen a Fidesz elismerte, hogy ki fogják fosztani a budapestieket. Réthelyi Miklós miniszterként első őszinte beszédével elismerte, hogy Budapestet 300 milliárd veszteség fogja érni. Amikor egy vagyontárgy ellenszolgáltatás nélkül gazdát cserél, azt a köznyelv egyszerűen lopásnak hívja” – írta ugyanakkor közleményében Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Az LMP úgy látja, „egyre nő a feszültség a végső soron Budapestért felelős főpolgármester és a csak a Fideszért felelős alvezérek között”. Utóbbiak a budapesti egészségügyi rendszer államosítását „természetesen takarékossági érvekkel indokolják anélkül, hogy azt racionális számítások igazolnák”. „Vajon mivel támasztható alá, hogy az állam majd jobb gazda lesz, mint a fővárosi közgyűlés, miután a szolgáltatás színvonalának eddigi romlása is inkább az állam, mint a főváros számlájára írható? Ez utóbbi legalább közvetlenül felelős a szolgáltatást igénybevevő budapestieknek, míg előbbiről ez nem állítható” – mondta Kaltenbach Jenő, aki szerint a miniszter és a főpolgármester nyilatkozatainak ellentmondásai mutatják a legjobban, hogy itt alapvetően a kórházi vagyonról van szó.

Az LMP szerint „a sorozatos fővárosellenes kormányzati akciók után néha már az a benyomás alakulhat ki, hogy a Fidesz addig akarja feszíteni a húrt, amíg a főpolgármester beváltja fenyegetését és tényleg lemond”. Az ökopárt szerint nem a fenntartó a kulcskérdés, hanem az alapellátás és a betegút megszervezése, a betegség-megelőzés és a racionális finanszírozási modell.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink