hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

"Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet" c. pályamű

Pályázó: Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért

Kategória: Az Esemény, mint betegedukációs eszköz

Kategória győztes pályázat.

Alapítványunk legfontosabb feladata a donáció-transzplantáció a társadalom minél szélesebb körével való megismertetése, elfogadtatása, hogy mindenki számára világos legyen:

 

A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT!

 

2010-ben az eddigieknél hatásosabb, erőteljesebb felvilágosító munkába kezdtünk azon betegcsoportok felé, melyek élete a szervátültetés segítségével megmenthető, ill. az életminőség-élethossz jelentősen javítható

A szervre várók egy része nem megfelelően tájékozott, másik része fél a szervátültetéstől.

 

Célunk: a szervátültetésre alkalmas betegek tájékozottságának növelése általánosságban a transzplantációval kapcsolatosan, és speciálisan az élődonoros szervátültetésről a betegek és családtagjaik, hozzátartozóik együttes tájékoztatása. Ennek eszköze az a Fórum, melyet 2010 óta szervezünk egy-egy transzplantációs centrum régiójába tartozó dializált, ill. predialízisben lévő betegek és hozzátartozóik számára évi 4-5 alkalommal, mindig vasárnap, amikor nincs dialízis és a hozzátartozók nem dolgoznak.

 

A résztvevők tájékoztatást kapnak a transzplantációval kapcsolatos sebészeti és nephrológiai kérdésekről, a várólistára kerülés feltételeiről, a szükséges kivizsgálásokról, tennivalókról, törvényi szabályozásokról, hasznos tudnivalókról. Az előadók minden esetben a transzplantáló centrumok sebészei és nephrológusai. Az élődonoros transzplantációról személyes élménybeszámolókat hallhatnak házastársaktól, gyerek-szülő pártól, baráti kapcsolatban lévő pároktól, unokatestvérektől és bátorító szavakat kapnak az Alapítvány kuratóriumának elnökétől, aki 21. éve él új vesével. Az előadások megértését segítik az Alapítvány érzelmileg nagyhatású filmjei. (Hommage a la Medicine, Himnusz az Életért)

 

A regisztrációnál minden beteg kap egy könyvet -„Az élet megy tovább” – és egy 40 perces DVD-t, melyek a transzplantációra vonatkozó fontos és hasznos információkat tartalmaznak.

A betegeknek elegendő időt adunk a kérdések feltevésére és a válaszok meghallgatására, de az előadó orvosokkal, élődonoros párokkal személyes beszélgetésekre is van lehetőség az előadást követő ebéd folyamán.

A betegek és hozzátartozóik szállításáról a dialízis szolgáltatók gondoskodnak.

           

A Fórumnak köszönhetően évről évre nő az élődonoros szervátültetések száma, illetve a transzplantációs várólistára jelentkezők száma

 

Bővebben: http://www.transalap.hu/index.html?page=ismeretterjesztes&smallTab=forumok

 

 

 

Szalamanov Zsuzsa, kuratóriumi elnök
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés