hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

"A kamarai törvény alapján ennél többre nincs lehetőség"

Éger szerint hiába szorgalmazzák a mostaninál erősebb jogosítványokat adó kamarai törvényt, írja az ATV alapján a Weborvos.

A jogerősen két évre elítélt veszprémi onkológus-nőgyógyász ügyében hozott Országos Etikai Bizottsági végzésről megjelent sajtóhírek kapcsán invitálta beszélgetésre az ATV Start című műsora Éger Istvánt. A MOK elnöke elmondta, az ügyben a MOK hivatalból is eljárást indított, sőt még az egyébként a MOK-tól független etikai eljárásban is éltek a fellebbezéssel, mert az első fokon hozott megrovást egy ilyen súlyos ügyben enyhének találták.

A kérdésre, miért csak fél évre tiltotta el a munkától végül a jogerős határozatot hozó Országos Etikai Bizottság az orvost, az elnök elmondta: a kamarai törvény alapján ennél többre nincs lehetőségük. Mint ahogyan a hálapénz rendszer ellen is hiába küzdenek évtizedek óta, mert annak fenntartása a mindenkori hatalom érdeke, a mostaninál erősebb jogosítványokat adó kamarai törvényt is hiába szorgalmazzák.

Mint Éger István fogalmazott: a Magyar Orvosi Kamarára és az egészségügyben működő szakmai kamarákra vonatkozó törvény rossz, mert a kamaráknak nem ad a megfelelő önigazgatáshoz elegendően komoly jogosítványokat. A mai politikának és a mai parlamentnek nem érdeke az, hogy egy szakmai köztestület, egy céh a saját ügyeiben sokkal nagyobb önállósággal hozhasson döntéseket, vagy adott esetben erősebben léphessen fel a tagsága érdekében.

A teljes beszélgetés az ATV oldalán

(forrás: ATV, WebOrvos)
hirdetés

Könyveink