hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Gyógyszercégeket büntettek tiltott orvosösztönzésért

A kormányzat hiába szigorított az orvosok befolyásolásának szabályain, a gyógyszerfogyást „ösztönző” piaci trükkök továbbra is léteznek – írja a nol.hu.

Tavaly január óta 32 eljárás indult a gyártók helytelen promóciós gyakorlata miatt. Az érintett ügyekben a gyógyszerismertetés teljes palettáján fordultak elő szabálytalanságok, így a hatóság talált orvossal kötött színlelt szerződést, illetve tiltott nagy értékű ajándékot. A hatóság, mely szerint a kirótt büntetéseknek van visszatartó erejük, az idén 80 millió forint büntetést szabott ki három gyógyszergyártóra, két tucat cég ellen még zajlik az eljárás.

A Népszabadságnak nyilatkozó, a promóciós gyakorlatot jól ismerő szakember szerint azonban még a büntetéssel együtt is megéri ösztönözni az orvost arra, hogy egy adott terméket ajánljon a betegeknek. Orvosi közreműködés nélkül ugyanis a cégek képtelenek állni a sarat a gyógyszerpiacon.

A megkérdezett háziorvosok viszont állítják: alig-alig van már promóciós ajándék, illetve bevétel. A cégektől a tíz évvel ezelőtti összegeknek jó, ha négy-öt százaléka jut el hozzájuk.

A gyógyszerfelírás direkt ösztönzése kifejezetten tiltott, ezért az orvos nem kaphat semmiféle anyagi előnyt. A vesztegetés ugyanakkor nagyon nehezen bizonyítható még akkor is, ha nem érthető, hogy egyes, régóta piacon lévő termékek esetében a kis praxissal rendelkező háziorvosoknak miért fizetnek az adott gyógyszer terápiás hatásait elemző tanulmányokért hat-nyolcszázezer forintot – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink