hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

500-szorosára nőhet a Parkinson-kór kockázata egy vegyi anyag miatt

A triklór-etilénként ismert vegyi anyagot a mai napig használják az iparban, ám egy friss tanulmány szerint ennek egészségkárosító hatása óriási lehet, írja a hvg.hu.

Egy, a Journal of Parkinson's Disease című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a triklór-etilénként (TCE) ismert vegyi anyag, amelyet oldószerként, valamint a ruhák száraz tisztításához is felhasználnak, jelentős mértékben növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Az Egyesült Államokban emiatt a tanulmányt is jegyző nemzetközi kutatócsoport már a használatának betiltását követeli – írja Interesting Engineering.

A tanulmány szerzői szerint azoknál, akik TCE-vel szennyezett víznek vagy levegőnek voltak kitéve, 500 százalékkal nagyobb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Eredményeiket hét olyan beteg történetéből vezették le, akik valamilyen módon érintkeztek a TCE-vel.

A beszámoló szerint egy korábbi vizsgálat is arra jutott már, hogy Parkinson-kórhoz vezethet a vegyszer. Az amerikai környezetvédelmi hivatal 2022-ben már egészségre káros anyagnak nevezte a TCE-t, ezért a kutatók szerint érdemes lenne betiltani azt. Úgy vélik, a Parkinson-kór mellett például a rákos megbetegedéssel is összefügghet a vegyszer, ám ennek pontos megállapítására további vizsgálatokra lesz szükség, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink