hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

440 millió kutatásra Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem közel 440 millió forintot nyert az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázása.

Az anyagcsere folyamatok zavara meghatározó a leggyakoribb emberi betegségekben, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség. A projekt során a kutatások célja az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázása – tudtuk meg prof. dr. Varró Andrástól.  Az „Új molekuláris mechanizmusok, diagnosztikus és terápiás célpontok metabolikus és kardiovaszkuláris kórképekben” című, GINOP-2.3.2-15-2016-00006 számú projekt szegedi szakmai koordinátora elmondta: a tudósok az anyagcsere betegségek kardiovaszkuláris vonatkozásait vizsgálják. Tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai hátterét, az anyagcsere betegségekkel összefüggő agykeringési, légúti betegségeket és őssejt kutatásokat is végeznek

A 2016 októberében kezdődő, 2020. szeptember végéig tartó kutatási program résztvevői a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra keresnek molekuláris magyarázatokat és azok alapján állítanak fel új diagnosztikai és kezelési lehetőségeket.

A projekt vezető intézménye a Debreceni Egyetem. A Szegedi Tudományegyetem mellett konzorciumi partner a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink