hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Székely Tamás egyeztet az orvosszakmai szervezetekkel

4000 szerződésbontási ajánlatot vár a kamara

Újabb pofont kapott kedden Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a kormányfőtől, aki Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóját bízta meg azzal, hogy egyeztessen a háziorvosi rendszer finanszírozásáról a szakmai szervezetekkel.

Bár az egészségügyi miniszter az előzetes bejelentéseknek megfelelően április 30-ig marad hivatalában, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Székely Tamást, az egészségügyi tárca egyik lehetséges várományosát kérte fel arra, hogy „haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket az orvosszakmai szervezetekkel a háziorvosi rendszer finanszírozási kérdéseiről” – közölte a kormányszóvivő. A tárgyalások a március 9-i népszavazás óta folynak a szakminiszter vezetésével a vizitdíj eltörlése miatt kieső bevételek pótlásáról. Horváth Ágnes mindeddig azonban ragaszkodott ahhoz az orvosok által már korábban elutasított javaslathoz, hogy a háziorvosok között a gyermekorvosok korábbi vizitdíj-kompenzációját osszák szét, illetve azt egészítsék ki az idei költségvetésbe egyébként is betervezett, teljesítményen alapuló összegekkel. A hivatalban lévő miniszter szerint ezek az elemek a praxisok vizitdíj bevételének körülbelül a felét képesek pótolni, ám mint a tárcavezető keddi sajtótájékoztatóján érzékeltette, a konvergenciaprogram idején ez sem lebecsülendő. Az orvosok azonban – mint azt már jóval korábban közölték – „nem óhajtanak egymás zsebében kotorászni”. Ennek egyenes következményeként fogadtak el a hét végén egy olyan ultimátumot, amelynek értelmében 30 napot adnak a valódi tárgyalások megkezdésére. S mint azt Hévízen, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének nagygyűlésén megfogalmazták, ügyük rendezése érdekében akár finanszírozási szerződésük felbontására is készek az OEP-el.
Bár a miniszter és az OEP egyaránt jelezte, hogy a háziorvosok nemcsak az OEP-el, hanem az ellátási kötelezettséggel terhelt önkormányzatokkal is szerződésben állnak, és ha előbbit felbontják, az legfeljebb annyit jelent, hogy azon túl ingyen kell dolgozniuk, kedden már ennél árnyaltabban fogalmaztak a felek (lásd korábbi cikkeinket).
Horváth Ágnes sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy az ellátási kötelezettségnek akár közalkalmazottakkal is megfelelhetnek a helyhatóságok, sőt, még az sem elvárás, hogy azonnal háziorvosi képesítésű orvos végezze ezt a feladatot; előírható, hogy egy bizonyos időn belül szerezzék meg a feladat ellátásához szükséges képesítést. Később azonban, a Magyar Orvosi Kamara elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón Éger István, a kamara elnöke pontosította a korábbi bejelentést: döntésük értelmében napokon belül, kamarai tagságtól függetlenül minden alapellátásban dolgozó orvos megkapja a szerződés felbontására lehetőséget adó egységcsomagot. Amennyiben – közjegyzőnél letétbe helyezve a papírokat – legalább 4000 orvos vállalkozik a szerződésbontásra, számításaik szerint az elegendő lesz a megfelelő nyomásgyakorláshoz. Mint ugyanis érzékeltette, a kamara elsősorban a nyugodt és biztonságos betegellátásban érdekelt, és az érdekérvényesítés eme módjához csak végső esetben folyamodik. Az elnökség döntése értelmében április 15-étől számított 30 napon belül meg kell kezdődniük (és 45 napon belül számukra kedvezően kell zárulniuk) a tárgyalásoknak. Ezeken a vizitdíj kompenzációja mellett 2009. január elsejétől kérik vissza a korábban elvont eszközpótlási támogatást, valamint, azt, hogy finanszírozásukat a tényleges bekerülési költségek figyelembe vételével alakítsák ki. A Magyar Orvosi Kamara egyeztetést kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel is arról, mi történik, ha az orvosok valóban tömegesen bontják fel finanszírozási szerződésüket. Arra is készülnek, hogy adott esetben szolidaritásra szólítsák fel más orvosi szakterületen dolgozó kollégáikat, ha a miniszter ötletének megfelelően a testületek más szakterületről szeretnének orvosokat találni. S hogy mi lesz, ha esetleg nem lesz 4000 vállalkozó szellemű alapellátó, aki felbontaná a szerződést? Ezt a helyzetet majd akkor elemzi a kamara, ha kialakul.
A tárgyalások mindenesetre tegnap is folytatódtak a szaktárca és a szakmai szervezetek között. Horváth Ágnes kora délután jelezte: tájékoztatták a kormányfő döntéséről, amelynek értelmében Székely Tamás vezeti az egyeztetést. Az OEP vezetője eddig is részt vett a tárgyalásokon – hangsúlyozta a miniszter, kiemelve, hogy a hónap végéig ő irányítja a tárcát, de bízik abban, hogy megtalálják azt a módot, amely mindkettőjük számára megfelelő.


Köbli Anikó

cimkék

hirdetés

Könyveink