hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Petefészek 3D-nyomtatással

A legújabb tüszősejt-implantációs technika összes elődjénél eredményesebbnek tűnik, írja a GyártásTrend.

A 3D-nyomtatású szervek célja, hogy bármikor rendelkezésre álljanak, amikor szükség van rájuk. A kutatók az utóbbi évtizedekben már elkezdtek próbálkozni a szervek laboratóriumi kitenyésztésével, és néhányat már sikeresen be is ültettek humán páciensek szervezetébe. Az eljárás mindazonáltal még nem vált rutinná. A Nature Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint tudósok kitaláltak egy olyan technikát, amellyel immár 3D-nyomtatás segítségével is elő lehet állítani petefészkeket. A mesterséges szervvel ellátott egerek egészséges kölyköket ellettek. A szakértők úgy gondolják, idővel és áldozatos munkával a módszer alkalmazásával a meddő nőket is termékennyé lehetne tenni.

A 3D-nyomtatású petefészek nem pontosan olyan, mint amilyenre először gondolnánk. Az új metódus így néz ki: a kutatók először additív gyártással létrehoznak egy biológiailag lebomló állványt, amely megtartja a sejteket, és a testben végül felszívódik. Egér tüszősejteket (természetes formában a petefészekben petesejtté alakuló sejtek) egy ilyen állványba helyeznek, majd pedig az egészet sebészeti úton  egy terméketlen egér testébe implantálják. Az új tüszősejtek lehetővé teszik az ovulációt (az érett petesejt kilökődése a petefészekből), és az anya optimális esetben nemsokára egészséges utódoknak ad életet.

Már eddig is léteztek tüszősejt-implantációs technikák, amellyel az egerek szervezetét ovulációra lehetett bírni, hogy aztán életképes ivadékokat hozzanak napvilágra. Ezek ugyanakkor egy gélszerű anyagba ágyazva próbálják helyben tartani a tüszősejteket, az új eljárás viszont 3D-nyomtatott állványokra támaszkodik. A sejtek az állványon stabilabb pozíciót foglalnak el, és mint kiderült, az előző technikákhoz képest a tüszősejtek életképesebbek maradnak, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink