hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

3D nyomtatás a fogászat jövője

Már a magyarországi ipar és fogtechnikák számára is elérhető a 3D-s csúcstechnológia, a tapasztalatokról a fejlesztő beszélt.

A mindennapi gyakorlat része a Formlabs harmadik generációs fejlesztése egy soproni fogászaton. Egresits Tamással a Dentalklinik Dr. Tóka fejlesztőjével készült interjú.

Milyen feladatokhoz veszitek igénybe a Form 2 3D nyomtatót?

Nagyon sok projektben bevethető a Form 2. Mindenféle fejlesztés, például egyedi orvosi eszközök tervezésekor nyomtatunk vele prototípusokat. Emellett a szájsebészeti gyakorlatban főként CT felvételek alapján készített csontmodelleket, valamint műtéti fúrósablonokat gyártunk vele. Ezekbe a sablonokba mi késztermék vásárlása helyett házonbelül CNC-zzük a titán perselyeket, illetve erre a célra fejlesztettünk egy eszközt is, amely a perselyekhez hasonló pontossággal irányítja a fúrót.

Másfajta 3d nyomtatási technológiát is igénybe vesztek?

Eleinte eseti jelleggel rendeltünk nyomtatásokat más nyomtatóval, amelynek nem a minősége, hanem a sebessége volt a kimagasló előnye, illetve az oldható támaszanyagnak köszönhetően a modell formatartása is valamivel tökéletesebb. Azonban beruházási, fenntartási és alapanyagköltségekben olyan szinten felülmúlja a drágább gépeket a Form 2, hogy ezeket a kompromisszumokat megérte vállalni.

Hogyan születnek a 3D modellek?

A modellezés több síkon mozog. Az orvosi eszközöket, illetve amiket geometriailag le lehet írni, azokat parametrikus 3D tervező programban készítjük el, amik viszont STL fájl alapúak, azoknál maradnak a szabad alakító szoftverek, illetve a kettő együtt is szokott működni.

Amíg nem volt 3D nyomtatás, addig az említett feladatokat hogyan kellett megoldani?

Amíg nem volt 3D nyomtatónk, addig ezeknek a feladatoknak a töredékét tudtuk megoldani. Azokat a 3D modelleket, melyeknél nem volt alámenős rész, illetve nem voltak nagy méretűek, CNC-vel faragtuk ki. De egy csontmodell esetében ez járhatatlan út és nem is gazdaságos. A tervezési szabadság igazán a 3D nyomtatóval teljesedett ki.

Mik a jövőbeni terveitek a 3D technológiákkal?

A 3D technológia egyértelműen a fogászat jövője, így haladni kell vele. Most intraorális szkennert szeretnénk vásárolni, illetve nyomtatni szeretnénk idővel a digitalizált modelleket. Persze ez annak is a függvénye, hogy mennyibe fog kerülni 1-1 modell, illetve mennyi idő alatt készül el.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!