2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

300 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adtunk Szlovéniának

Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy az fel tudja gyorsítani oltási kampányát, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

 Kiemelte: azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált. "A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír", hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is. "Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani". Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást.

Elmondta: másfél éve világrengető kihívással állnak szemben, olyannal, amely még a gazdag és erős országok egészségügyi rendszereit is rendkívüli próba elé állította. Létrejött azonban egy széles körű konszenzus, amely arról szól, hogy a megoldást a járványra csak a vakcina jelenti. Sajnos azonban az európai vakcinabeszerzést Brüsszel elrontotta, jelentette ki, hozzátéve: ez nem politikai vélemény, hanem számokkal alátámasztott igazság.

Érdemes megnézni, hogy az amerikaiak, az izraeliek és a britek mennyivel gyorsabban és mennyivel többet tudtak oltani, mint az Európai Unió, mutatott rá. Ráadásul a mennyiségi problémák mellett az elosztási mechanizmus korrektsége kapcsán is számos kétség merült fel. "Magyarország azonban sikeresen kezelte a világjárványt. Oltásban Európa éllovasai vagyunk". Ez azért van így, mert Magyarország a vakcinát nem ideológiai és nem geopolitikai kérdésnek tekinti. "Mi a vakcinát annak tekintjük, ami: emberéletek megmentésének eszköze".

Úgy vélte: a lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak. "Ezért segítünk most szlovén barátainknak, és háromszázezer AstraZeneca vakcinát adunk nekik kölcsön".

Puklukar megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és - mint mondta - ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni.  "Minden adag oltóanyag fontos számunkra, hogy a kormány oltási terve kivitelezhető legyen" - hangsúlyozta. Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Jansa elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban. Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja, hangsúlyozta. Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának. A szlovén kormányfő még egyszer megköszönte azt a segítséget, amelyet Magyarország tavaly nyújtott a szlovén kórházak számára. Magyarország átlagon felül teljesített, ami az oltások beadásának gyorsaságát és az ország átoltottságot illeti, mondta Jansa, és gratulált az elért eredményhez.

"Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 1-jétől betöltő ország miniszterelnökeként is szeretném megköszönni azt a segítséget, amelyet Önök Szlovéniának és más országoknak nyújtottak a régióban", mondta Janez Jansa a magyar külügyminiszternek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink