hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

2,5 milliárdot elvennének a háziorvosi keretből

Az Emmi az alapellátási a kasszából szüntetné meg a betegszállítás forráshiányát és a gyermekellátás költségeinek alultervezettségét, írja a 168 óra.

Kétnapos véleményezési határidővel jelent meg a kormány honlapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) „A egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának és az egészségügyben dolgozók bérnövelésének a szabályairól szóló” rendelettervezete, amely egészen meghökkentő költségvetési átcsoportosítási javaslattal áll elő.

A megoldási javaslat túlmutat a kapkodáson. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az Orbán-kormány nem építette be sem az egészségügyieknek megígért emelés összegét, sem pedig a gyermekellátásban szükséges összeget a betegellátás finanszírozását érintő költségvetési keretbe. Most tehát az egyik ellátási formából helyezi át a szükséges fedezetet a másikba, miközben a kormány pluszforrást még a bajba jutott betegellátási területeknek sem szán. Az előterjesztés szerint ráadásul az Emmi, azaz Kásler Miklós erőforrás miniszter szeptember elsejei határidővel úgy csoportosítaná át a tárcához tartozó költségvetési forrásokat, hogy a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére” 2,5 milliárd forintot elvonjon az alapellátási kasszából.

Az előterjesztés hatásvizsgálati lapja szerint persze „az átcsoportosítást követően fennmaradó előirányzat, az időarányos felhasználást figyelembe véve biztosítja a további működést”. A pénz az előterjesztés alapján megfelezve, két területre kerülne: 1 milliárd 250 millió forint az „Összevont szakellátás jogcím javára a gyermekellátás szorzójának 10 százalékkal történő megemelése érdekében szükséges forrás biztosításához”,  a másik 1 milliárd 250 millió forint pedig a „Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás jogcím javára, az ezen a területen kialakult forráshiány enyhítése érdekében”.

A rendelet még csak most, szeptember elsejei határidővel változtatna a szabályokon ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók 2018. évi béremeléséhez kapcsolódóan a munkáltató részére biztosított többletfedezet – annak teljesítményfinanszírozásba történő beépítéséig – támogatásként utalványozzák.

További részletek

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink