hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

26 százalékot követelnek a háziorvosok

A háziorvosok pénteken döntik el, milyen nyomásgyakorlási eszközöket vetnek be annak érdekében, hogy a kormányzat az alapellátásban dolgozók anyagi helyzetét is rendezze.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta: a háziorvosok vállalkozók és munkaadók egyszerre, így jogi értelemben nem sztrájkolhatnak. Ettől függetlenül viszont, ha semmilyen előrelépést nem érnek el a kormányzattal folytatott tárgyaláson, "végső esetben, utolsó lépésként" ezzel az eszközzel is számolnak - tette hozzá.

Bármilyen nyomásgyakorlási akcióba kezdenek is bele, az elsődleges szempont, hogy mindeközben a betegek érdekei nem sérülhetnek - hangsúlyozta Selmeczi Kamill. A FAKOOSZ azt szeretné elérni, hogy a finanszírozásuk alapjául szolgáló kártyapénz pont-forint értékének elértéktelenedését 2012-ben pótolják vissza, ami 26 százalékos díjemelést jelentene. Az elkövetkező két évben pedig olyan pont-forint értékemelést kívánnak elérni, hogy a ciklus végére a háziorvosok, a jelenlegi díjazásuk dupláját kapják - mondta Selmeczi Kamill, aki szerint ez szükséges ahhoz, hogy a háziorvosi praxisok fennmaradjanak és a fiatalok számára vonzó legyen ez a pálya.

A szövetség ennek érdekében felvette a kapcsolatot az egészségügyi államtitkársággal, és Selmeczi Kamill szerint "minden remény megvan arra", hogy elindulnak az alapellátásban dolgozók helyzetének javításáról szóló tárgyalások. A Fakoosz pénteken, Budapesten tartandó elnökségi ülésén dönt arról, hogy ezzel egyidőben milyen nyomásgyakorlási eszközöket alkalmaznak céljaik elérése érdekében.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére azt közölte: az elmúlt években az egészségügyi ágazatvezetés a háziorvosok helyzetének és anyagi körülményeinek javítása érdekében több jelentős intézkedést tett. Az utóbbi időszakban összesen mintegy 10 milliárd forint pluszforrást biztosítottak az alapellátást végző praxisok számára. "Az alapellátás megerősítése kormányzati prioritás" - fogalmaztak.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink