2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

20 millió dollár a dohánygyárak ellen

Michael Bloomberg milliárdos amerikai üzletember, New York volt polgármestere szerdán bejelentette: jótékonysági alapítványa 20 millió dollárral új szervezetet hozott létre, ezúttal a dohánygyárak elleni küzdelemre.

A kezdeményezéssel Bloomberg egy új globális szervezetet hívott életre, melynek neve Állítsuk meg a Dohányipari Szervezeteket és Termékeket (angol rövidítéssel: STOP). A szervezet célkitűzése Bloomberg szavai szerint a dohányipar félrevezető taktikáinak és gyakorlatának "agresszív megfigyelése".

Közleményében az üzletember hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben a dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseknek – az adók emelésének és a dohányreklámok szabályozásának  köszönhetően mintegy 35 millió életet sikerült megmenteni, ám a dohányipar is tesz erőfeszítéseket, mégpedig elsősorban a fiatalabb korosztályok körében, akiknél ismét terjed a dohányzás.

Bloomberg különösen az elektronikus cigaretták reklámozásában lát veszélyeket, szerinte ugyanis így sok fiatalt sikerül félrevezetni, azt állítva, hogy az e-cigaretták kevésbé veszélyesek mint a hagyományos dohányipari portékák. "Nem állhatunk félre, amikor a dohányipar félrevezeti a közvéleményt azért, hogy még több embert szoktasson rá a termékeire"  fogalmazott. Michael Bloomberg jótékonysági szervezetei 2007 óta egymilliárd dollárt áldoztak a dohányzás elleni küzdelemre.

Az új szervezet létrehozását az üzletember a dél-afrikai Fokvárosban jelentette be, ahol szerdától a világ több mint kétezer tudósának és politikai döntéshozójának részvételével nemzetközi konferenciát tartanak a dohányzás ártalmairól. A konferencián részt vesz az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink