hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

20-25 százalék az öröklődés esélye

A lisztérzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar,  megelőzni nem lehet és a felismerése is nehéz, főleg ha felnőtt korban alakul ki – írja a Semmelweis Médiasarok.

Egyre többen felnőttként lesznek betegek, ráadásul többségüknél nem a gyermekkorban jellemző hasi tünetek (haspuffadás, krónikus hasmenés, hasi fájdalom) jelentkeznek, hanem például vashiányos vérszegénység, csontritkulás, vagy ismétlődő vetélés. Többször évek telnek el, míg kiderül, hogy lisztérzékenység áll ezen betegségek mögött – erre hívja fel a figyelmet dr. Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának orvosa.

Mivel még nem tudják pontosan, hogy mitől és hogyan alakul ki a lisztérzékenység, nem lehet megelőzni. Annyi biztos, hogy közrejátszik a genetikai hajlam. Egy lisztérzékeny ember első fokú rokonainak (fia, lánya, testvére) 20-25 százalék esélye van a betegségre, vagyis csak minden negyedik, ötödik közeli hozzátartozó lesz beteg. Tévhit tehát, hogy egy lisztérzékeny embernek mindenképpen lisztérzékeny lesz a gyermeke, ahogy az is tévhit, hogy a betegséget ki lehet nőni.

A lisztérzékenységre jelenleg nincs gyógyszer, egyetlen kezelési módja a szigorú gluténmentes diéta, amit a betegeknek életük végéig tartaniuk kell – írja a Semmelweis Médiasarok.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés