hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

1,8 milliárd forintért bérelne szakorvosokat a Hetényi

A 24.hu szerint kardiológust, érsebészt, sebészeti ügyeletes szakorvost és mellkassebészt is közbeszerzéssel keres a szolnoki kórház.

Komoly szakemberhiányra utal, hogy 1 milliárd 865 millió forintért keres külsősöket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet a következő négy évre közbeszerzési eljárás keretében. Kiszervezéshez, vállalkozók megfizetéséhez általában akkor folyamodik egy költségvetési intézmény, amikor saját állománya valamilyen okból nem tudja ellátni az adódó feladatokat. A kórház felügyeletét gyakorló Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központtól (ÁEEK) a lap október 25-én kérdezte meg, miért van szükség a külsős megbízásokra és hány alkalmazottként foglalkoztatott orvos tudná ellátni a kiszervezett feladatokat, a kérdéseket azonban válasz nélkül hagyták.

A lap szerette volna megtudni, hogy a szolnoki kórház pontosan hány külsős orvost, pszichológust, gyógytornászt – tehát külsős közreműködőt – foglalkoztat, mekkora összeget költenek a vállalkozókra és milyen szakterületeken jellemző leginkább, hogy a piacról vásárolnak munkaerőt, ezért közérdekű adatigényléssel fordultak az intézményhez. Válaszuk szerint a 2018. január 1. és november 15. közötti időszakra vonatkozóan összesen 101 érvényben lévő, külsős szerződésük volt, ebből tíz haladta meg az évi ötmillió forintos értékhatárt, tizenegy pedig a közbeszerzési értékhatárt.

A Magyar Államkincstár friss adatai szerint a Hetényi Géza Kórház az ország legeladósodottabb egészségügyi intézményei közé tartozik.

Nem a szolnoki az első kórház, amelyik a versenyszféra szolgáltatásait veszi igénybe:

  • A ceglédi kórház 1,2 milliárd forintért szervezte ki tevékenyége egy részét.
  • Budapest egyik legnagyobb kórháza, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet közbeszerzéssel bízta meg a korábban építőipari vállalkozásként működő Wigwam Bau Kft.-t aneszteziológiához kapcsolódó feladatok ellátásával. Az egyik kórházi szakasszisztens tulajdonában lévő céggel egymilliárd forintos keretszerződét kötöttek.
  • 2010 óta egy privát vállalkozás üzemelteti a Bajcsy-Zsilinszky Kórház patológiai osztályát, amelyet az intézmény teljesen ki akart szervezni: a teljeskörű kórbonctani, szövettani és cytológiai szolgáltatások ellátása mellett a vizsgálatokhoz szükséges összes anyag, vegyszer, szakmai és egyéb fogyóanyag beszerzését, raktározását is külső vállalkozásra akarták bízni. Közbeszerzési eljárásuk sikertelenül zárult, mert az 1,7 milliárd forintos fedezeti összeg sem volt elegendő.
  • A teljes cikk
(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink