hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

19 kirándulót vittek kórházba a repceföldről

A következő napokban kerüljék el a virágzó repcetáblákat, mert több millió méh dolgozik rajtuk - kérte a Fejér Megyei Méhész Egyesület elnöke azt követően, hogy szombaton 19 embert kellett kórházba szállítani egy méhtámadás után.

Nagy Gyula az MTI-nek elmondta: a meleg időt és a virágzást kihasználva több milliónyi méh gyűjti a nektárt a repcetáblákon, s ha ebben a munkában megzavarják őket, támadnak. Ez történt szombaton Nagylókon is, ahol dél körül egy rendezvény résztvevőit, kiránduló gyerekeket és felnőtteket támadtak meg a méhek.

A kirándulók az Iringo tanösvény mintegy 15 kilométeres szakaszát akarták végigjárni, amikor a repceföld mellé telepített kaptárakból méhek támadtak rájuk. A mentők a helyszínen 28 embert láttak el, tizenkilencet pedig kórházba szállítottak, közül hat állapota volt súlyos - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.  R. Szabó Ágnes szerint a támadás oka az lehetett, hogy a kirándulók keresztezték a méhek vonulási útvonalát, vagy valami más zavarhatta meg a szorgoskodó rovarokat.

A 11 mentőautóval és egy mentőhelikopterrel kivonuló mentők a betegeket a székesfehérvári és a dunaújvárosi kórházba szállították. A Fejér Megyei Szent György Kórházból három gyerek az orvosi ellátást követően már hazamehetett; a többieket, valamint a felnőtteket megfigyelésre még benntartották.   A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállított betegek egyike sincs életveszélyben - tudta meg az MTI az intézményektől.

A Fejér Megyei Méhész Egyesület elnöke, aki a helyszínen tájékozódott, az MTI-nek azt mondta, a méhcsípés elkerülésére a legjobb megoldás, ha a rovar láttán nem hadonászunk, nem kiabálunk, nem próbájuk elhessegetni, hanem csendben és nyugodtan megpróbálunk arrébb menni a veszélyes területről.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink