hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egészségpolitika

181 orvost sújt a korbácsrendelet

Első körben 181 orvosnak kell január végén kötelező és önköltséges képzésen részt vennie, mert az átlagosnál jóval drágább orvosságokat írtak a betegeiknek. Szinte kivétel nélkül idősebb, több szakvizsgás, tehát eleve jól képzett gyógyító kényszerül terápiás tudásának „büntető” frissítésére.
Az elmúlt másfél év alatt többször ígérték, ám a gyakorlatban tavaly őszig nem alkalmazták az orvosokat takarékosabb gyógyszerrendelésre szorító rendelkezést. Augusztusban viszont élesítették az úgynevezett korbácsrendeletet. Azóta figyeli élesben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az orvosok felírási szokásait négy – a gyomorbántalmak, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a vérzsírcsökkentés – terápiás területen. Ha valaki az átlagnál legalább ötven százalékkal költségesebben kezeli a betegeit, kötelező önköltséges tanfolyamon kell résztvennie. A büntetésként kötelező továbbképzést elrendelő leveleket december végén postázták.
 
Azt, hogy ki hány darab gyógyszert és mennyiért rendel a betegeknek, a receptírásra jogosult orvosok mindegyike figyelemmel kísérhette tavaly óta az OEP honlapján. Az egészségbiztosító decemberi levele mégis sokakat fölháborított.
 
A listán egyetlen házi gyermekorvos kivételével szinte kizárólag idősebb, több szakvizsgás, vezető orvosok szerepelnek. Olyanok, akik elvben a legkorszerűbb terápiákban is avatottak, jártasak. A megbüntetett orvosok szerint ők csak a szabályokat alkalmazták a szövődmény- és mellékhatásmentes gyógyulás érdekében.
 
A továbbképzésnek sem látják értelmét, hiszen éppen azok az orvosok, szakmai tekintélyek tartják majd az előadást, akik azokat a korszerű terápiás útmutatókat írták, amelyek alapján gyógyítottak. Vértes András kardiológus főorvos is, aki szerepel a kényszerű tudásfrissítők listáján, állítja: ugyanolyan orvosságokat ír, mint a háziorvosok, akikkel összehasonlították, csakhogy lényegesen kevesebb betege van, mint az alapellátóknak.
 
A drága orvosság kevesebb betegre számolt átlaga értelemszerűen nagyobb összeget jelent, mint ugyanaz, százas nagyságrenddel nagyobb praxisban (? A szerk.). Ráadásul a hozzá kerülők már a háziorvostól jönnek, súlyos az állapotuk, tehát kombinált, így drágább terápiára szorulnak.
 
Az OEP állítja: a speciális kardiológiai termékek nem részei az összehasonlított terápiáknak, csak azok vannak benne az összehasonlításban, amelyeket általános jogcímen bármilyen szakvizsgával felírhat az orvos. Az értékelés nem vesz figyelembe mennyiségi szempontokat, vagyis nem cél a kevesebb gyógyszer felírása, azt nézik, hogy az érintett orvos hogyan válogat a rendelkezésére álló hatóanyagok között.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink