hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

175 éve alapították az első magyar gyerekkórházat

Május 22-24. között tartja Budapesten közös jubileumi nagygyűlését a Magyar Gyermekorvosok Társasága, valamint a Magyar Gyermeksebész Társaság.

A tudományos rendezvényre több mint hétszáz gyermekorvos regisztrált, s vendégül látnak számos neves nemzetközi szakembert is. Köztük van az a francia genetikus, akivel az itthoni gyermekorvosok együttműködésének eredményeként a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapjában, a Nature-ben született a közelmúltban nagy figyelmet felkeltő tudományos közlemény. Összefoglaló előadást tart még a Los Angelesben élő Seri István professzor, valamint több finn és német gyermekorvos. A hazai vezető gyermekgyógyászok mellett szót kapnak az alapellátásban dolgozók is.

A konferencia programja átfogja a gyermekgyógyászat és határterületei aktuális problémáit, kiemelt figyelmet fordítva a gyermekbántalmazás és a gyermekek mentális betegségei kérdéskörének, illetve a betegségek megelőzésének

Az éves tudományos konferenciának több évforduló ad idén kiemelt rangot. 

175 évvel ezelőtt alapította meg Schoepf-Merei Ágoston az első hazai gyermekkórházat, amely Európában a negyedikként jött létre. A pesti Szegény Gyermekkórház létrehozása óta folyamatosan az alapító céljainak szellemében tevékenykedik, jelenleg a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájaként. Ebből a gyermekkórházból nőtt ki az az orvosi iskola, amely mai Magyarország összes gyermekintézményét kialakította.

100 évvel ezelőtt kezdte meg a rendszerszerű működését a Szegény-Gyermekkórház falain belül a hazai gyermeksebészet. Jelenkori vezető képviselőjét, a gyermeksebészetben számos új technikát bevezető, valamint az újszülött-sebészetet nemzetközi rangra emelő Verebély Tibor professzort e konferencia keretében köszöntik 70. születésnapja alkalmából.

A konferencia megemlékezik még a Magyar Gyermekorvosok Társága 90 évvel ezelőtti alapításáról is, amelyet Bókay János kezdeményezett.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink