2024. április. 19., péntek - Emma.

14 új fertőzött van hazánkban, sokan kórházi fertőzésként kapták el a kórt (Frissítve: Az NNK)

A koronavirus.gov.hu szerint 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az Index azt írja, a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust. Az NNK szerint ez nem igaz.

4293 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3220-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 478 fő. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 4-en vannak lélegeztetőgépen.

Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény.  A kormány ugyancsak a járvány fellángolásának elkerülése érdekében döntött úgy, hogy nem tartja meg az augusztus 20-i központi rendezvényeket és a tűzijátékot sem.

Jelenleg 4213-an vannak hatósági házi karanténban és 302 749 mintavétel történt.

Az oldal csütörtök délutáni statisztikái szerint a legtöbb aktív fertőzött továbbra is Budapesten van, majd ezt követi Zala, Pest és Borsod megye, négy megyében (Baranya, Somogy, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok) nincs aktív fertőzött.  Minden ötödik aktív beteg kórházban van.

Az elmúlt napokban nem történt új haláleset.  Az elhunytak 93%-a 60 év feletti, 6 fő elhunyt a 30-39 éves, 10 fő elhunyt a 40-49 éves és 24 fő az 50-59 éves korcsoportba tartozik. Az elhunytak 96%-a krónikus társbetegséggel küzdött. Az elhunytak 60%-a budapesti, ezt követően a legtöbb COVID-19 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetet Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében regisztrálták. Három olyan megye van, ahol a eddig nem történt halálozás: Békés, Vas, és Hajdú-Bihar.

Az Index cikke szerint a koronavírus-járvány idején Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be. Ez derült ki abból a levélből, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos jegyez, és amelyet a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott az Index rendelkezésére, az idősotthonokra vonatkozó kérdéseinkre válaszként.

NNK: nem igaz, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött meg

Valótlan és félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, és 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-nek küldött közleményben.

Számos híradás félremagyarázta a tisztifőorvos által közölt - a kórházi fertőzések számára vonatkozó - adatokat. A fogalmak tisztázása érdekében fontos elmondani, hogy a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg, írták. Hozzátették: az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) lappangási ideje egytől 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

A járványügyi adatok megfelelő értékeléséhez szakértelem szükséges - figyelmeztet a népegészségügyi központ.

(forrás: koronavirus.gov.hu, Index, MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés