hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

12 élethosszító tanács

Közzétették a tisztiorvosi szolgálat honlapján a rákmegelőzés 12 pontját, ami az Európai Rákellenes Kódex tanácsainak magyar viszonyokhoz illesztett változata.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a közelmúltban publikálta az Európai Rákellenes Kódex új, kibővített negyedik kiadását. Összesen 12, személyre szóló tanácsban foglalták össze, hogy hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata – írják a honlapon.

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Magyar Rákellenes Liga a Nemzeti Rákellenes Naphoz (április 10.) kapcsolódva közösen tették közzé az Európai Rákellenes Kódex tanácsainak magyar viszonyokhoz illeszkedő változatát, a rákmegelőzés 12 pontját:

1.         Ne dohányozz!

2.         Otthonodat, munkahelyed tedd „dohányzásmentes övezetté”!

3.         Óvakodj az elhízástól!

4.         Iktasd be napirendedbe a szabadidős mozgást!

5.         Egyél minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodj a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!

6.         Tarts mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!

7.         Kerüld a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot!

8.         Tartsd be a munkavédelmi szabályokat! Ismerd és kerüld a rákot okozó anyagokat!

9.         Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.

10.     Igényeld 7. osztályos leánygyermeked számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!

11.     Fogadd el a meghívást, és vegyél részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!

12.     50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!

A tanácsok megfogadásával a rákbetegségek harmada megelőzhető, a már kialakult megbetegedések felében teljes gyógyulás érhető el!

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés