hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

1001 orvos: a hálapénzben nincs áttörés

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport tagjai több mint egy éve névvel vállalták, hogy nem fogadnak el hálapénzt. A hvg.hu megnézte, mi változott azóta.

A csoport most mintegy 2700 tagot számlál.

Lovas András intenzívterápiás-orvos, a csoport egyik alapítója szerint abban nem hozott áttörést a csoport, hogy hányan fogadnak el hálapénzt. Valószínűleg főleg olyanok csatlakoztak az 1001 orvoshoz, akik korábban is nemet mondtak a zsebbe csúsztatott pluszpénzre. Viszont a nyílt levél óta már "ciki" arról beszélni orvosi körökben, hogy ki, mikor, mennyi hálapénzt fogad el, számolt be az elmúlt egy év tapasztalatairól az orvos.

A csoport létrehozásával nem azok felett akartak ítélkezni, akik elteszik a hálapénzt, mert annak számos oka lehet – hangsúlyozta Lovas. Ezért sem az a csoport neve, hogy "orvosok a hálapénz ellen", magyarázta Álmos Péter pszichiáter, a másik alapító. Viszont a hálapénz jól szimbolizálja a magyar egészségügy problémáit (pl. béremelés szükségessége, átláthatóság, betegbiztonság, egyenlő hozzáférhetőség stb.), ezért is került bele a csoport nevébe – tette hozzá.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a Facebook-csoport petíciójának hatására kevesebb hálapénzt adnak a betegek, vagy jobban tisztában vannak azzal, hogy ez a korrupció egyik fajtája, de véleménye szerint az összképet tekintve nem történt érdemi változás. A kezdeményezés valódi jelentőségét abban látja, hogy a sajtó felkapta az egészségügy témáját, az emberek elkezdtek beszélni erről, ami főleg annak köszönhető, hogy a petíció aláírói nyíltan vállalták nevüket. A ReSzaSz elnöke szerint az augusztusban bejelentett szakorvosi béremelés is részben a csoport fellépésének volt köszönhető.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink