hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jó lesz ez így?

A napi.hu készített riportot az alapdíjemelésre és a finanszírozási struktúra átalakítására vonatkozó tervek lehetséges következményeiről.

Az augusztus elsejétől tervezett változás – a kórházi alapdíjak 150 ezer forintról 180 ezerre emelése, béremelés beépítése, az egészségügyi finanszírozási struktúra átalakítása – óriási galibákat okozhat a rendszerben. Viszont közvetlen és közvetett hatásainak megítéléséhez érdemes átvenni a magyar egészségügy aktív fekvőbeteg-ellátásának finanszírozási rendjét – olvasható a Napi.hu-n.

A fekvőbeteg-finanszírozás alapja az orvos-szakmailag meghatározott, finanszírozásra befogadott beavatkozások listája ezekből áll össze az úgynevezett homogén betegség csoportok (hbcs) köre – írják a portálon. A különböző beavatkozások, azaz a hbcs-k persze különböző költségekkel járnak, ezért minden beavatkozást beáraztak egy speciális belső valuta, a "súlyszám" alkalmazásával.

Egyes beavatkozásokhoz alacsony, másokhoz magas súlyszámot rendeltek. A súlyszám egyfajta "zseton", melynek van egy átváltási értéke, ez az alapdíj, amely 2010. októberétől, azaz csaknem hat éve 150 ezer forint. A rendszer sajátossága, hogy vannak sovány, rosszul finanszírozott beavatkozások, és  kövér, nyereséget is hordozó beavatkozások, rendszerszinten viszont az alulfinanszírozottság dominál – írja a Napi. A járóbeteg-ellátásban hasonló elvű a rendszer, de ott hbcs beavatkozások helyett a járó-beteg kódokat, és a hozzájuk rendelt úgynevezett német pontot használják, jóval alacsonyabb szorzóval.

A hbcs finanszírozási rendszer sok évtizede teljesítmény-finanszírozási rendszerként jött létre, azért, hogy a színes tulajdonviszonyokkal rendelkező (önkormányzati, állami, egyházi) szolgáltató kör azonos ellátásáért azonos finanszírozásban részesüljön. A valós teljesítést, azaz az elvégzett összes beavatkozást folyamatosan finanszírozó modell több mint 10 éve kapott egy korlátot – ez a teljesítmény volumen korlát (tvk) – ez határolja be pénzügyileg az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét – olvasható a portálon.

A tvk-korlát felett egy darabig kevesebbet, majd aztán már semmit sem ér a hbcs-ben elért teljesítmény. Tovább rontja az áttekinthetőséget, hogy egyes beavatkozásokat mentesítenek a korlátok alól, ráadásul maguk a szolgáltatók bontják le az intézményen belül osztályokra, tevékenységekre a tvk-t. Idővel a tvk-rendszer eredményeként a kórházi ellátási portfóliót már nem az ellátási szükséglet, azaz a betegek igénye, hanem a kórházi gazdasági érdekek határozták meg: a veszteséges ellátásoktól tartózkodtak, a nyereségeseket keresték, ösztönözték az intézményekben.

A cikk a Napi.hu-n folytatódik.

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink