hirdetés
2019. augusztus. 18., vasárnap - Ilona.

Probiotikumok egyéb bélbetegségekben

Számos vizsgálat próbálta azonosítani a betegségben jellemő mikrobiom eltérést, és ezzel együtt a lehetséges probiotikum törzs vagy kombináció alkalmazásának a lehetőségét.

hirdetés

Rövidbél szindróma

A fejlődési rendellenesség, vagy főleg koraszülöttekre jellemző műtéteket követő állapotként kialakuló rövidbél szindróma a vékonybél felszívó felületének drámai csökkenésével jár, és ezáltal a mikrobiom máig nem teljesen ismert változásával. A baktériumflóra eltolódásának következményeként kialakulhat a d-laktát acidózis nevű jelenség, amely súlyos, akár neurológiai tüneteket is okozhat. Ennek megelőzésére a d-laktát termelő baktériuok számának csökkentése és a bélmotilitás fokozásán át hatva, az antibiotikummal hasonló hatásosságú lehet szinbiotikum (Bifidobacterium és Lactobacillus) adása (15). Ugyanakkor koraszülöttek esetében ismert, hogy rövidbélszindrómát okozó műtét után adva a probiotikumok adása pár esetben szepszist okozott, ezért ebben a populációban használatuk nem ajánlott (16). Összességében tehát bár állatmodellekben kedvező szövettani szintű változást okoz probiotikum adása, de a kevés klinikai adat és az esetleges mellékhatások miatt rövidbél szindrómában nem ajánlott a probiotikumok alkalmazása (17).

 

Nekrotizáló enterokolitisz

A részben akár a fenti állapotot is előidéző, koraszülöttek betegségeként ismert nekrotizáló enterokolitisz esetében a vaszkuláris eredet mellett az ebben a populációban jellemző bélflóra eltolódás is felmerül kóroki tényezőként. Probiotikumok adása lehetséges, hogy kedvező lehet, azonban a fent is említett mellékhatások miatt körültekintést igényelnek. 30 vizsgálat és 8000 koraszülött bevonásával készült metaanalízis alapján probiotikumok adása csökkenti a szepszis (OR=0,87), NEC (OR=0,55) és mortalitás (OR=0,72) kockázatát (18). Ugyanakkor 7345 koraszülött bevonásával készült metaanalízis nem írta le a Lactobacillus törzs hatását NEC vagy mortalitás csökkentésében, de több törzs kombinációjával ez megfigyelhető volt (19). A PiPS vizsgálat alapján 1315 beteg 23-30. ghét között Bifidobacteriummal kezelve, nem csökkenti a NEC kockázatát (9% vs. 10%), a halálozás (8% vs. 9%) vagy a szepszis kockázatát (11% vs. 12%) a probiotikum adása (20). Összességében tehát az adatok ellentmondásosak, és további vizsgálatok szükségesek a megfelelő törzs, és a mellékhatásprofilok feltárásához.

 

Gyulladásos bélbetegség

Az IBD gyakorisága gyermekkorban is nő, és ennek részben oka lehet a bélflóra kóros elváltozása, amelynek előidézője lehet, az önmagában is rizikófaktorként azonosított, korai antibiotikum használat (24). Számos vizsgálat próbálta azonosítani a betegségben jellemő mikrobiom eltérést, és ezzel együtt a lehetséges probiotikum törzs vagy kombináció alkalmazásának a lehetőségét. Egy vizsgálat szerint az LGG terápiával kombinált meszalazin kezelés előnyösebb a relapszus mentes idő fenntartásában, mint az önmagában adott meszalazin (25). A kolektómia esetén gyakran szükségessé váló pouch képzés visszatérő problémát jelent infektív eredetű gyulladásával, amely pouchitis esetén a VSL#3 nevű probiotikum kombináció (1011 csíraszámban 4 Lactobacillus, 3 Bifidobacterium, és 1 Streptococcus törzs) preventív lehet, míg az LGG önmagában nem hatásos (26). Kolitisz ulcerózában a LGG, Lactobacillus reuteri, E. Coli, Bifidobacterium longum és VSL#3 kombináció remissziót indukálhat és csökkentheti a betegség aktivitását, míg a Lactobacillus acidophilus és Bifidobacterium animalisnál nem volt ilyen hatás megfigyelhető (27). Crohn betegségben többnyire nem preventív hatást, de Bifidobacterium longum jótékony szerepét leírták egyes vizsgálatok (27). Összességében tehát gyulladásos bélbetegség esetében továbbra sem ismert az a probiotikum törzs, vagy kombináció, amely egyértelműen hatásos lenne akár a megelőzésre vagy kezelésre.

 

 

Irodalom:

15. Takahashi K. A stand-alone synbiotic treatment for the prevention of D-lactic acidosis in short bowel syndrome. Int Surg. 2013;98:110-3.

16. Kunz AN és mtsai. Two cases of Lactobacillus bacteremia during probiotic treatment of short gut syndrome. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2004;38:457-8.

17. Reddy VS és mtsai. Role of probiotics in short bowel syndrome in infants and children--a systematic review. Nutrients. 2013;5:679-99.

18. Billimoria ZC. Probiotics-To Use, or Not to Use? An Updated Meta-analysis.

Clin Pediatr (Phila). 2016;55:1242-1244.

19. Costeloe K és mtsai. Bifidobacterium breve BBG-001 in very preterm infants: a randomised controlled phase 3 trial. Lancet. 2016;387:649-60.

20. Chang HY és mtsai. Multiple strains probiotics appear to be the most effective probiotics in the prevention of necrotizing enterocolitis and mortality: An updated meta-analysis. PLoS One. 2017;12:e0171579.

24. Abegunde AT és mtsai. Environmental risk factors for inflammatory bowel diseases: Evidence based literature review. World J Gastroenterol. 2016;22:6296-317.

25. Zocco MA és mtsai. Efficacy of Lactobacillus GG in maintaining remission of ulcerative colitis. Aliment Pharmacol Ther. 2006;23:1567-74.

26. Kuisma J és mtsai. Effect of Lactobacillus rhamnosus GG on ileal pouch inflammation and microbial flora. Aliment Pharmacol Ther. 2003;17:509-15.

27. Derwa Y és mtsai. Systematic review with meta-analysis: the efficacy of probiotics in inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol Ther. 2017;46:389-400.

Dr. Cseh Áron Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója

 


Ferring Magyarország Kft,
Székhely: 1138 Budapest, Tomori utca 34.
Elektronikus elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.