hirdetés
2019. március. 22., péntek - Beáta, Izolda.

Gondolatok gyulladásos bélbetegségekben szenvedőkkel kapcsolatos nővéri munkáról

Az ellátás színvonala kimutathatóan javult az IBD nővérek munkájának köszönhetően, sőt, a várakozási idő lerövidítésével, és a költségesebb orvos-beteg találkozó kiküszöbölésével anyagi megtakarítást is eredményez munkájuk. 

Sokszor irigykedve hallgatjuk külföldi konferenciákon, hogy a gazdagabb országokban a gyulladásos bélbetegségekben szenvedőket ellátó gasztroenterológus munkáját többek között IBD nővér is segíti. Az Európai Crohn-Colitis Társaság (ECCO) egyes tagországaiban ezen speciális szakképzettségű nővéreknek saját képzési programja, sőt külön szervezete is van (N-ECCO). A speciálisan képzett nővérek szerepe akkor kapott igazán hangsúlyt, amikor a biológiai készítmények első képviselője, a parenterális infliximab a piacra került. Kellett egy olyan egészségügyi szakember, aki az infúziót beköti és felügyeli. Később ezek a nővérek tanították meg a subcutan adható gyógyszerek adagolását a betegeknek, illetve felügyelték a számos gyógyszerprogramban alkalmazott kezelést is. Idővel az egyszerű kezelő nővér szerep mellé számos új funkció is társult. Ma már sok országban speciális képzésen esnek át azok a nővér kollégák, akik a gyulladásos bélbetegségben szenvedők ellátásában elhivatottnak érzik magukat. Magyarországon ez a szerep egyelőre csak az egyes kollegák-kolleginák lelkesedéséből fakad, és minden munkahelyen más-más szerepet kapnak az IBD-s beteg körül dolgozó nővérek, de komoly előrelépések történtek abban az irányban, hogy IBD-nővér képzés hazánkban is beinduljon.

Az IBD nővér szerepe a gyulladásos bálbetegek ellátásban

Az Egyesült Királyságban mintegy 240 IBD nővér dolgozik. Az ellátás színvonala egyes publikációk szerint kimutathatóan javult az IBD nővérek munkájának köszönhetően, sőt, a várakozási idő lerövidítésével, és a költségesebb orvos-beteg találkozó kiküszöbölésével anyagi megtakarítást is eredményez munkájuk.

Feladataik sokrétűek. Az egyik legfontosabb, hogy az egyre növekvő számú és fajtájú biológiai kezelésekkel kapcsolatos beteg-kérdés megválaszolása és a betegekre bízott döntések meghozatalában való segédkezés. Az IBD nővér feladata biológiai kezelés egyes szereinek megrendelése, a kezelés előtt a beteggel történő konzultáció. Ellenőrzik a kezeléshez szükséges egyes vizsgálati eredményeket. Kiemelten fontos feladatuk a fertőző betegségekkel szembeni védettség ellenőrzése, illetve a lehetséges védőoltások beadásának megszervezése.

Természetesen fő feladatuk a parenterálisan adagolható gyógyszerek beadása, vagy a szubkután szerek beadásának megtanítása. A kezelést követően a mellékhatások ellenőrzése és a kezeléssel kapcsolatosan meghatározott nemzetközi, vagy a gyógyszergyártók által meghatározott minőségi elvárások egyes szempontjainak ellenőrzése is az IBD nővér feladata. Az utóbbiakhoz általában az egyes gyógyszerek gyártói biztosítanak űrlapokat.

Az IBD nővérek fontos feladata, hogy kapcsolatot tartanak a betegekkel, gyakran telefonos ügyelet formában, és a probléma súlyához mérten segítenek saját hatáskörön belül vagy adnak az orvoshoz rövidebb- hosszabb várakozási idővel járó időpontokat. Bizonyos országokban önálló klinikai döntéshozatalra is van jogosítványuk, akár receptet is írhatnak a betegnek.  

Bizonyos országokban, mint például az USA egyes klinikáin és Kanadában egy-egy IBD nővérnek saját rendelése van, melyen egy-egy betegre sokkal több ideje van, mint egy szakorvosnak. Az ilyen konzultációk során számos olyan életkörülményről szerezhet a szakember információt, ami fontos lehet egy-egy diagnosztikus vagy terápiás döntés meghozatalában. Azokban az esetekben, amikor ugyanazon hatásponton ható szerek közül kell választani a betegnek, gyakran az IBD nővér segítségével tud választani az egyes hatóanyagok közül. Különösen nagy hangsúlyt helyeznek az tumor nekrózis faktor ellenes szerek mellékhatásainak monitorozására.

Nyugat-Európában és a tengerentúlon is a dokumentáció jelentős része az IBD nővérekre hárul.

 Magyarországon a jövőbeli IBD nővéreknek feladatköre valószínűleg bővebb lehetne, de valószínűleg döntési jogkörük kisebb lesz. Gazdagabb országokban a dietetikus, a pszichológus, a gyógytornász, a sztoma-nővér, a tápszereket összeállító patikus, az endoszkópos asszisztens mind jól meghatározott feladatkörrel segíti a betegellátást. Magyarországon az ilyen sokrétű, paralell szolgáltatás helyett valószínűleg ezen kollégák néhány működését is az IBD nővérnek kell majd ellátnia, vagy ha egy munkahely olyan szerencsés helyzetben van, hogy ezek mind rendelkezésre állnak, akkor a betegutat az egyes szakemberhez megszerveznie. Ugyanakkor nem tartom valószínűnek, hogy a jelenleginél több adminisztrációs munkával lehetne terhelni egy plusz képzésben résezült, ezáltal magasabban kvalifikált munkaerőt. A hazai képzés tanmenete már elkészült, akkreditálásra vár, és szerencsés esetben 2017 őszén megindulhat az IBD nővér képzés Magyarországon is.

Egy utolsó gondolat

Bár a gazdagabb országok IBD nővéreivel támogatott ellátását néha irigyeljük – bizonyos szempontokról nem szabad megfeledkeznünk. Ezekben az országokban a betegek egy telefonosügyfélszolgálaton keresztül jutnak el a szakképzettnővérhez, majd szükség esetén egy rezidenshez, és csak a legbonyolultabb döntésekhez veszik igénybe az orvos-beteg találkozást. Előfordulhat az is, hogy adott beteg évekig csak nővérrel, vagy minden alkalommal más rezidenssel beszél a leleteiről vagy a terápiás döntésekről – magamnak nem egy ilyen tapasztalatokról beszámoló, tartósan külföldön élő betegem van. Meggyőződésem, hogy az ellátási formánk modernizálása, az IBD felé elkötelezett nővérek képzése és kiemelése mellett fontos, hogy a kölcsönös bizalomra, tiszteletre és empátiára alapozott emberi orvos-beteg kapcsolatot megmaradjon.

Dr. Miheller Pál, Semmelweis Egyetem, II. Sz. Belgyógyászati Klinika
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója

 


Ferring Magyarország Kft,
Székhely: 1138 Budapest, Tomori utca 34.
Elektronikus elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Aktuális szerkesztőnk

 

 

Dr. Barcs István
főiskolai tanár, tanszékvezető,  Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Epidemiológiai Tanszék  

 

Életrajz>>>

 

Mi a baj az Orvosi Kamarával? Min akar változtatni az Újratervezés csoport? Egyáltalán miért van szükség reformra és milyen hatással lehet mindez a betegek, vagyis a mi életünkre?

1990-2000. A társadalom reformokat követel, mert a kórházakban nagy a fejetlenség. Egy beteg maximum hétszáz forint értékű gyógyszert kaphat hetenként. Egy nővérre harminc beteg jut, az éjjeli nővérre százharminc.