hirdetés
2019. január. 21., hétfő - Ágnes.

Fókuszban az IBD

Az egész társadalmat felrázó kampányt és nemzetközi jelentőségű szakmai konferenciát szerveznek az idei IBD világnap alkalmából a hazai gasztroenterológus szakma képviselői. Dr. Veres Gábort, a SE I-es Gyermekgyógyászati Klinika docensét kérdeztük a részletekről.  

Május 19-én volt az IBD világnapja. Magyarországon idén több centrum összefogott, hogy a betegegyesületekkel karöltve országos megmozdulást szervezzen. Dr. Veres Gábor, prof. dr. Molnár Tamásdr. Miheler Pál és további kollégáik az egész társadalom figyelmét kívánták a gyulladásos bélbetegségekre irányítani a programokkal, amelyeken a lakosságot is tájékoztatták. Veres Gábortól megtudtuk, hogy az általa tervezett biciklis felvonulásra ismert színészeket és sportolókat is megnyert, így növelve az esemény népszerűségét. A műsorvezető szerepét Gundel Takács Gábor vállalta, a kerékpárosokhoz pedig csatlakozott többek között Nagy Tímea és lánya, Luca, valamint Gyarmati Andrea és Faragó Tamás. A budapesti szakmai és civil szervezők további programokat is megvalósítottak, csakúgy, mint kollégáik Zalaegerszegen, Szombathelyen, Debrecenben, Pécsett és Szegeden. 

Az esti programon belül Veres Gábor és munkatársai sajtótájékoztatót tartottak. Idén tíz éves a gyermekkori IBD-s páciensek regisztere, a HUPIR (Hungarian Pediatric IBD Registry). Az egész világon kizárólag Magyarországon vezetnek szakorvosok hosszabb távú reguláris nyomon követéssel regisztert az IBD-vel élő gyermekekről. Az adatokat országszerte negyvennégy orvos szolgáltatja, a munkát dr. Müller Katalin fogja össze – tudtuk meg Veres Gábortól, aki kollégáival együtt a szakma számára is rendezvénnyel készül a jubileum alkalmából.

IBDay – nemzetközi szakmai diskurzus és nyeremények

Június 16-án Budapesten, a Hélia Hotelben tartják az IBDay kongresszust, melyre felnőtt és gyermek gasztroenterológusokat, valamint nemzetközi szereplőket egyaránt várnak. Az egyik fő téma itt is a HUPIR lesz. A kérdéskör jelentőségét mutatja, hogy a gyermek gasztroenterológusok legelismertebb nemzetközi társaságából, a 30 fős portói szakértő csoportból tíz fő biztosan itt lesz, valamint a felnőtt gasztroenterológiai csapat kiemelkedő képviselői is eljönnek – mondta Veres Gábor. 

A kongresszuson eseteket, illetve IBD-vel kapcsolatos kutatásokat mutatnak be a szakorvosok (esetbemutató előadásokkal még lehet jelentkezni a szervezőknél). A három legjobb előadás felnőtt gasztroenterológus szerzője az UEG (United European Gastroenterology) Barcelonába tervezett kongresszusára nyer részvételi lehetőséget, a szeptemberben esedékes gyermekkori IBD világkonferenciára pedig – amelynek szintén a katalán város ad otthont – nyolc fő kap regisztrációt és/vagy szállást a kongresszuson nyújtott teljesítménye alapján.

Az IBD nap fő témái a regiszteren kívül a daganatos betegségek gyermek-, és felnőttkori IBD-ben, valamint a gyermek-, illetve felnőttkori colitis ulcerosa és a májrák kapcsolata lesznek. A szervezők hangsúlyt fektetnek a diszkusszióra: a programot úgy állítják össze, hogy minden előadást a beszámoló hosszával megegyező időtartamú megbeszélés követhessen. A szakma nemzetközi képviselői (mintegy harminc fő), valamint a hazai gyermek-, és felnőtt gasztroenterológus szakorvosok számára így biztosítják a lehetőséget arra, hogy megosszák egymással tudásukat. 

Mi okozza az IBD-t? Közel járunk a megoldáshoz?

A regiszter alapján látszik, hogy hazánkban évente kb. 4-5 százalékkal nő a gyermekkori IBD előfordulási gyakorisága – tájékoztatta lapunkat Veres Gábor. Ebből a tényből arra következtethetünk, hogy a betegség kialakulásának hátterében nem elsősorban genetikai tényezők, hanem a kóros étrend, valamint a mikrobiom zavara áll. Mivel ugyanakkor a gyulladásos bélbetegségekben széklettranszplantációval fele olyan jó eredmények érhetőek el, mint a kizárólagos enterális táplálás terápiával, ezért úgy tűnik, hogy a bélflóra változása is inkább a kórkép következménye, mint oka lehet – magyarázta Veres Gábor.  A tudomány képviselői ma azt feltételezik, hogy elsősorban az emulgeálószerek, a poliszorbát, a különböző adalékanyagok felelősek a kórkép kialakulásáért, melynek pontos okait ugyanakkor a mai napig nem tudjuk.  Ezt a vélekedést megerősíteni látszik többek között egy 2015-ben, a Nature szaklapban publikált study. A kísérletben egerek kaptak emulgeálószert, aminek következtében IBD-re jellemző krónikus gyulladás jelent meg bélrendszerükben.

Hiba, ha ez a három lépés kimarad a diagnosztikából!

Arra a kérdésre, hogy milyen következtetéseket vontak le a regiszter alapján a szakterület hazai képviselői, Veres Gábor elmondta, a gyakorlatban is megerősítést nyertek a 2005-ben lefektetett portói kritériumok, amelyek a diagnosztikus eljárásra vonatkoznak gyermekkori IBD esetén. Eszerint minden érintettnél alkalmazni kell felső endoszkópiát. Hazai vizsgálatok mutatták ki azt a ma már világszerte ismert adatot, mely szerint, ha ez elmarad, az esetek tizedében nem pontos a kórisme. Kötelező a terminális ileum endoszkópos, valamint vékonybél képalkotó vizsgálata, leginkább hasi MRI is mindenképpen szükséges. (A hasi CT jelentős röntgenterheléssel jár.)

A regiszternek köszönhetően...

Tíz évvel ezelőtt, a regiszter indításakor Magyarországon felső endoszkópiát az esetek 60 százalékában hajtottak végre a gyermek gasztroenterológusok, jelenleg ez az arány 80 százalékos. A gyermekek felénél történt meg a terminális ileum endoszkópos vizsgálata, ez az arány ma már 75 százalik, ami jobb a nyugat-európai kiemelt centrumok eredményeinél. A képalkotó diagnosztika alkalmazása 8 százalékról 34 százalékra emelkedett, tehát javul a diagnosztika. Már most is számos nemzetközi közlemény született a hazai regiszter eredményeiről, azonban a publikációs aktivitás a 10 éves tapasztalat összegzéseként a közeljövőben még aktívabb lesz – mondta Veres Gábor. 

A terápia területén is érzékelhető javulás, amennyiben egyre több IBD-s gyermek kap kizárólagos enterális táplálás terápiát, amellyel az esetek 70-80 százalékában érhető el remisszió, és amely a szteroid hatásával megegyező mértékben csökkenti a bélrendszer gyulladását.

Radnai Anna
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója

 


Ferring Magyarország Kft,
Székhely: 1138 Budapest, Tomori utca 34.
Elektronikus elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Aktuális szerkesztőnk

 

 

Dr. Barcs István
főiskolai tanár, tanszékvezető,  Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Epidemiológiai Tanszék  

 

Életrajz>>>

 

Amikor egy 12 éves birminghami kisfiú látta, hogy mennyi cukor van a kedvenc üdítőjében, egy kísérletet kezdett, amelybe bevonta a családját is.

A sürgősségi betegellátást érintő változtatások miatt kialakult véleményszkander szinte minden réteget, minden szaksajtóst, nem szaksajtóst és minden hozzá nem értőt megmozgatott.