hirdetés
2019. augusztus. 19., hétfő - Huba.

Az IBD társbetegségei

Az IBD-s betegek kezelése a gasztroenterológusok mellett a preventív medicina specialistáinak és a pszichológusoknak a bevonását is indokolttá teheti.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokbeli Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) munkatársai a 2015-ös és 2016-os NHIS-vizsgálat (National Health Interview Survey) adatainak az elemzésével keresték a választ arra, hogy a gyulladásos bélbetegségek (IBD), azaz a colitis ulcerosa és a Crohn betegség milyen egyéb kórképekkel járnak együtt.

 

Az IBD nem jár egyedül…(1)

Az IBD a gyomor- és nyombélfekély, a különféle májat érintő betegségek fokozott előfordulási gyakoriságával jár – a nem IBD-s kontroll-csoporttal összehasonlításban. Emellett, számos egyéb krónikus kórkép is emelkedett gyakorisággal fordul elő az IBD-seknél,- és ez nem korlátozódik a gasztrointesztinális kórképekre. A citált vizsgálatból kiderül az is, hogy a respiratorikus megbetegedések illetve az arthritis 60-70 százalékkal gyakrabban diagnosztizálhatók az IBD-seknél, mint a gyulladásos bélbetegségben nem szenvedőknél. Az adatok rávilágítottak arra is, hogy az IBD-seknél bizonyos daganatok előfordulási gyakorisága magasabb, illetve jellemzőbb az osteoporosis, mint a kontroll-csoportban.

 

Kevés alvás, fokozott pszichés teher(1)

A IBD-hez társuló kórképek részben visszavezethetők lehetnek arra, hogy az IBD-sek körében gyakori az elégtelen mennyiségű (átlagosan napi 7 óránál kevesebb) alvás. Mint ismert, az alváshiány több krónikus kórkép, köztük kardiovaszkuláris panaszok megjelenéséhez is vezethet.

Az IBD és a társbetegségei jelentős pszichés terhet rónak a betegre. A statisztikák a szorongás több mint kétszer gyakoribb előfordulásáról tanúskodnak az IBD-s felnőttek körében.

 

Többet dohányoztak, kevesebbet mozognak az IBD-s betegek(1)

A betegadatok elemzéséből kiderül, hogy az IBD-sek fizikailag kevésbé aktívak, mint az IBD-ben nem szenvedő kortársaik. A sport mellőzése egyrészt a betegség súlyosságának az indikátora is lehet, másrészt pedig rá kell, hogy irányítja a kezelőorvosok figyelmét az ezen a téren történő egészségnevelésre. Ismert, hogy a mozgás, a sport kedvezően hat az izomzatra, csontozatra, illetve az IBD-seknél tapasztalt alvászavarok orvoslásában is szerepet kaphat.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az IBD-s betegek között nagyobb arányban fordulnak elő ex-dohányosok, mint a nem IBD-s populációban; illetve kevesebben vallják az IBD-sek között, hogy sosem dohányoztak, mint a kontroll populációban. Annak ellenére, hogy a dohányzás IBD kialakulásában játszott szerepe egyelőre részleteiben nem ismert, tény, hogy a dohányzás a gyulladásos bélbetegség progresszívabb megjelenésével és a terápiás eredmények inferioritásával kapcsolható össze.

 

Multidiszciplináris megközelítésre van szükség(1)

Az IBD komplexitását, valamint az IBD-vel együtt járó krónikus társbetegségek magas előfordulási gyakoriságát ismerve úgy tűnik, hogy a Crohn betegség vagy a colitis ulcerosa kezelése sokoldalú megközelítést igényel. A mindennapokban ez azt jelenti, hogy az IBD-s betegek kezelése a gasztroenterológusok mellett – többek között - a preventív medicina specialistáinak és a pszichológusoknak a bevonását is indokolttá teheti.

 

 

Forrás

(1)    Xu F, Dahlhamer JM, Zammitti EP, Wheaton AG et al. Health-risk behaviors and chronic conditions among adults with inflammatory bowel disease – United States, 2015 and 2016. Morbidity and Mortality Weekly Report 2018; 67:190-195.

 

FERRING/GUTHEALTH/2019/05/271

Dr. Budai Marianna PhD.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója

 


Ferring Magyarország Kft,
Székhely: 1138 Budapest, Tomori utca 34.
Elektronikus elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.