hirdetés
2019. augusztus. 22., csütörtök - Menyhért, Mirjam.

A kolonoszkópiás kudarcok csökkentése minőségbiztosítással

A vezető európai gasztroenterológusok arra figyelmeztetnek, hogy Európa-szerte a kolonoszkópiák minőségének jelentős javulására van szükség, csak így érhető el a kolorektális rák (CRC) mortalitásának csökkenése. A helyzet folyamatosan romlik, a rektális rák incidenciája a fiatal felnőttek körében folyamatosan növekszik.

hirdetés

Mivel a CRC korai detektálása 90%-os túlélési eséllyel jár együtt, alapvetően fontos a kolonoszkópiák megfelelő minőségének biztosítása, nyilatkozta a márciusi Európai CRC-Tudatossági Hónap kapcsán Evelien Dekker, a United European Gastroenterology (UEG) Közügyi Bizottságának tagja. Az Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának gasztroenterológus-hepatológus professzora kifejtette: a hollandiai nemzeti CRC szűrőprogramot ellenőrző, 2019-es minőségbiztosítási vizsgálat szerint Hollandia példaértékű lehet a többi európai ország számára, hiszen a második azon országok sorában, amelyek minőségi indikátorok alapján jelentik a kolonoszkópiás szűrés adatait. A hollandiai nemzeti CRC szűrőprogramban vesz részt a lakosság legnagyobb arányban (73%) Európában.

Az országban pilóta-, valamint implementációs vizsgálatokkal próbálják megtalálni, mi a szűrőprogramok kivitelezésének leghatékonyabb módja, érdemes-e választási lehetőséget biztosítani a különféle szűrési módszerek között, illetve hogyan lehet a részvételi hajlandóságot tovább növelni. A holland kutatók szerint a fekális immunokémiai teszt a leghatékonyabb módszer, és a holland orvosok a pozitív eredményt adó eseteket küldik tovább kolonoszkópiára.

A kolonoszkópia minőségének legfőbb indikátora a negatív kolonoszkópiás leletet követően rövid időn belül felfedezett kolorektális rákok aránya. A holland szűrőprogram további minőségi kritériuma, hogy abban csak olyan endoszkópos szakemberek vehetnek részt, akik évente legalább 200 kolonoszkópiát végeznek, és akik munkája során a bélmukózát láthatóvá tevő, megfelelő tisztaságú béltisztítás aránya eléri a 90%-ot.

A kolonoszkópiák megfelelő minőségének biztosításával kapcsolatos bővebb információt ide kattintva érheti el.

Fiatal felnőttek és a kolorektális rák

Az UEG tavaly év végén tartott konferenciáján elhangzott: 2008 és 2016 között a 20 és 39 év közötti európaiak körében évente 6%-kal nőtt a kolorektális rák (CRC) előfordulása. A 20 európai ország (Magyarország nem volt közöttük) nemzeti rákregisztere alapján nyert adatok szerint a kolonkarcinóma incidenciája a fiatal felnőttek körében már 1990 és 2008 között is növekedett (évi 1,5%-kal), azonban 2008 és 2016 között a növekedés jelentősen felgyorsult, és elérte az évi 7,4%-ot. A rektális rák incidenciája a fiatal felnőttek körében 1990 és 2016 között évi 1,8%-kal emelkedett. A 40 és 49 éves kor közöttiek CRC-incidenciája is nő, 2005 óta évente 1,4%-kal.

Az adatokat ismertető Fanny Vuik, az Erasmus Egyetem gasztroenterológusa nyilatkozatában elmondta: észak-amerikai vizsgálatok alapján eddig is tudtuk, hogy a fiatal felnőttek körében ijesztően nő a tradicionálisan az idősebbek (50 év felettiek) betegségének tartott kolorektális rák incidenciája, azonban eddig nem voltak európai adataink. A férfiak körében gyakrabban jelentkező kolorektális rák évente 500 000 új esettel jelentkezik, a fiatal felnőttek körében jellemzően agresszívabb formában, és előrehaladottabb stádiumban kerül diagnosztizálásra. Egyelőre nem tudjuk, mi okozza az Európa-szerte második leggyakoribb rákféleségnek számító kórkép fiatalok körében növekvő incidenciáját, azonban az valószínűleg összefügg a mozgásszegény életmód terjedésével, az elhízás és az egészségtelen táplálkozás gyakoribbá válásával. Mivel a CRC előfordulása legnagyobb mértékben a 20 és 29 éves korúak körében nőtt, alapvetően fontos a magas kockázati csoportba tartozó fiatalok azonosítása.

 

(Forrás: #guthealth, a Ferring Magyarország kiadványa, mely a Magyar Gasztroenterológiai Társaság 61. Nagygyűlése alkalmából jelent meg; FERRING/PEN/2019/05/269)

cimkék

Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója

 


Ferring Magyarország Kft,
Székhely: 1138 Budapest, Tomori utca 34.
Elektronikus elérhetőség: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.