2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Továbbképzés

Bemutatkozik a Pszinapszis

Idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Pszichodiák Alapítvány a Pszinapszist, a Budapesti Pszichológiai Napokat, Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett rendezvényét.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az április 9–11. közötti rendezvény a korábbi években megszokott helyen, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban (AJAMK) lesz Budapesten.


Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye. Az első Pszinapszison, 1997-ben, még mindössze 100 fő vett részt, mára azonban a látogatóink száma meghaladja a 4000 főt.  A magyar pszichológus-társadalom rendezvényünket a hazai tudományos élet fontos eseményei között tartja számon. Rendszeresen előadóink között említhetjük többek között Mérő Lászlót, dr. Popper Pétert, dr. Vekerdy Tamást, dr. Bagdy Emőkét.
 
Célunk a pszichológia és a pszichológiai kultúra megismertetése, elfogadtatása, népszerűsítése. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a Pszinapszison a pszichológia különböző rész- és határterületeit, a kutatások legfrissebb eredményeit és az alkalmazási tapasztalatokat mindenki számára közérthetően mutassuk be előadásainkon, műhelyfoglalkozásainkon. A szakmai programmal párhuzamosan színvonalas kulturális műsorokat is kínálunk, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot. 
Célközönségünk elsősorban az egyetemi ifjúság, pályakezdők, a pszichológia határterületeinek képviselői (pl. pedagógusok, szociológusok), illetve mindenki, aki érdeklődik a pszichológia iránt.
 
A Pszinapszis témája évről évre változik, címe ebben az évben: Utak labirintusa. Az útkeresés számtalan lehetőségét szeretnénk körbejárni előadóinkkal és vendégeinkkel, mivel folyamatosan gyorsuló világunkban ezek egyre bonyolultabb labirintust alkotnak. A lehetőségek közt a középút mellett a mélységek megjárása – a félelmek, szorongások felerősödése révén – ugyanúgy szerepet kaphat, mint a valós értékek felé fordulás (hit, álmok, transzcendencia).
 
A Pszinapszis jogi és infrastrukturális hátterét a Pszichodiák Alapítvány biztosítja, amely szervezet munkáját a Fővárosi Bíróság 2000-ben közhasznú tevékenységnek minősítette.



A XIV. Pszinapszis, Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett rendezvénye idén az Utak labirintusa címet viseli. Témája „az életben elénk kerülő döntési helyzetek, hiszen emberi természetünk velejárója, hogy igényünk van megtalálni saját személyes utunkat, melyen haladva önmagunkkal találkozhatunk. De ahogy világunk gyorsul, a lehetséges utak úgy formálnak egy egyre szövevényesebb labirintust” – mondta Balogh Réka, a XIV. Pszinapszis főszervezője. „A napjainkban ránk nehezedő megfelelési kényszer, időhiány és elidegenedés- gazdasági, környezeti és 'humán' gödörbe taszítanak minket.” – tette hozzá.

A Pszinapszis idei programjában idén is a korábbi években megszokott színvonalas, de laikusok számára is érthető előadások, műhelyfoglalkozások szerepelnek. A Pszinapszis három napja alatt több nemzetközileg is elismert magyar, angol és francia pszichológus tart előadást.

Dr. Ranschburg Jenő Amíg az én házamban laksz címmel a szülő-gyermek kapcsolatról, Prof. Bagdy Emőke a boldogságról, a boldogságkutatásról tart előadást, Tari Annamária témája pedig a fiatalok lázadásának megjelenési formái a különböző korszakokban. A XIV. Pszinapszison neves külföldi előadók is részt vesznek, így az angol Rudi Dallos, valamint az ugyancsak Nagy-Britanniából érkező Duncan Moss.

A kulturális program törzsét színtársulatok előadásai, zenekarok koncertjei és kiállítások képezik, melyek a téma által megihletett művészek alkotásait mutatják be. A moziban folyamatosan futnak tehetséges fiatal művészek kisfilmjei, a szervezők pedig fotókiállítás keretében bemutatják be, hogy ők hogyan látják saját útjaikat, labirintusaikat.

A Pszinapszison a korábbi évekhez hasonlóan ismét grafológusok, az Élő Könyvtár könyvei, jóga és a Relax szoba várja a látogatókat.

A Civil Utca lakói munkájukkal fontos feladatokat látnak el a társadalomban. Ezt felismerve a Pszinapszis szervezői lehetőséget adnak a rendezvény látogatóinak, hogy közelebbről megismerkedhessenek többek között a Tetra Állatterápiás Csoport és a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány munkájával.

Az idei rendezvény célja, hogy egy olyan fórumot jelenítsenek meg, ahol a laikusok, a szakma képviselői és az egyetemi hallgatók megismerhetik a szélsőségeket, a lehetőségeket, és kereshetnek egy saját maguknak megfelelő utat.


cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés