2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A világ nagy orvosi szaklapjaiból

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ

A Crohn-betegség gyógyszeres kezelése
BMJ: 2008;336(18):1062–1066
A biológiai és az immunmodulátorokkal való kezelés lehetősége alapjaiban változtatta meg a betegség kimenetelét, de a lehetséges mellékhatások miatt használatuk gondos mérlegelést kíván. Ugyanakkor a terápia mihamarabbi elkezdése feltétlenül indokolt. A perianalis, illetve szűkületet okozó elváltozás, a több mint 5 kg-os fogyás valamint a szteroidkezelés szükségesége olyan lkinikai indikátor, amelyek előre jelzi a rossz prognózist. A mesalazin kezelés az aktív szakban nem sokkal hatásosabb a placebónál – adása főleg kiesebb bélreszekciók után, a kiújulás megelőzésére indokolt. Összességében megállapítható, hogy hatásos kezelés csak a különböző specialisták összefogásával lehetséges, beleértve a diétás és szaknővéri gondozást is. Feltétlenül szükséges az újabb publikációk eredményeinek folyamatos követése.

Anyai viselkedésminták változása az Egyesült Királyságba költöző bevándorlók körében
BMJ 2008;336(18):1052–1055
A tanulmány célja a szigetországban élő kisebbségek terhesség alatti és utáni szokásainak (alkoholfogyasztás, dohányzás) összehasonlítása – valamint az esetleges változások elemzése – volt az ír és brit lakosság szokásaival. Az első generációs bevándorlók között kevesebb a dohányzó és az alkoholizáló nő, mint az őslakosság körében, és az anyák hosszabb ideig szoptatják csecsemőjüket. Később ez az ellenkezőjére változik, ezért az egészségügyi szakembereknek számolni kell ezzel a rizikóval.

Serdülő lányok HPV-vakcinációja: az első tapasztalatok Manchesterben
BMJ:2008;336(18):1056–1058
A brit kollégák a serdülők HPV-vakcinációjának megvalósíthatóságát és tolerálhatóságát vizsgálták az első két oltás tapasztalatai alapján, a hármas oltássorozat első két részének beadása után. A részvételi arány 70 százalék körüli volt és valamelyest csökkent. Az oltás szülői visszautasítása főleg az elégtelen informáltságból fakadt és nagyobb arányban fordult elő a kisebbségi populációban. Nehézségek adódtak az oltások időpontjának megtartásával is, de az eredményeket összességében bíztatónak tartják. Az oltássorozat sikere érdekében a harmadik oltáson való részvétel magas arányára kell törekedni.

Koronarográfiás vizsgálatok egyenlőtlen elérhetőségének hatása a kórlefolyásra stabil angina pectoris gyanúja esetén
BMJ:2008;336(18):1058–1061
A vizsgálók megállapították, hogy stabil angina pectoris gyanúja esetén időseknél, a nőknél, dél-ázsiai bevándorlóknál és a szegényebb környékek lakóinál kisebb százalékban végeznek korai koronarográfiás vizsgálatot. Indokolt vizsgálat elmaradása esetén mindegyik csoportban megemelkedik a koronáriaesemények száma, pedig az egyénre szabott kivizsgálási stratégia segítségével csökkenthető lenne.


Journal of American Medical Association (JAMA)

Folsav és B-vitaminok hatása a kardiovaszkuláris események előfordulására és az összmortalitásra a nagy kardiovaszkuláris rizikójú nők körében
JAMA 2008;299(17):2027–2036
A vizsgálat nem igazolta, hogy folsav, B6- és B12-vitamin kombinált adagolása csökkentené a súlyos kardiovaszkuláris események számát.

A dohányzás és a leszokás hatása a nők mortalitására
JAMA 2008;299(17):2037–2047
A dohányzás abbahagyása után gyorsan csökken a vaszkuláris eredetű halál kockázata és 20 évvel később már elenyésző mind a tüdőbetegségek, mind a tüdőkarcinóma többletrizikója. A Nurses’ Health Study 1980–2004 közötti adatainak értékeléséből viszont kiderült: nem mérséklődik az ugyancsak dohányzással összefüggésbe hozható kolorektális daganatos betegségek halálozási rizikója.

Kortikoszetroidok és a gyermekkori bakteriális meningitisz okozta halálozás
JAMA 2008;299(17):2048–2055
Felnőttkorban a kortikoszteroidok szignifikánsan csökkentik a bakteriális meningitisz mortalitását. Gyermekkorban az eddigi vizsgálatok adatai ezt nem támasztották egyértelműen alá. 2780 eset után vizsgálata alapján a szerzők megállapítják, hogy sem a halálozás, sem a kórházi tartózkodás ideje nem mutat összefüggést az adjuváns kortikoszteroid kezeléssel.


New England Journal of Medecine – NEJM

Hyperglikaemia és terhességi szövődmények
NEJM 2008;358(19):1991–2002
A vizsgálat annak tisztázására irányul, hogy a diabetes mellitusban fellépőnél kevésbé súlyos anyai hyperglikaemia szintén fokozott kockázatot jelent-e terhességi szövődmények szempontjából. Az orális glükózterhelés alapján a felső elfogadható küszöbnél nem magasabb, de a normálértéket meghaladó vércukorszintek esetén szoros korreláció mutatkozott a születési súly emelkedésével. A köldökzsinórvérből meghatározott C-peptid-szint ugyancsak az anyai vércukorértékekkel összhangban emelkedett.

Metformin vagy inzulin terhességi diabetesben?
NEJM 2008;358(19):2003–2015
A metformin kézenfekvő kezelési lehetőségnek tűnik gesztációs diabetesben. Hatékonyságának és biztonságosságának tisztázására végezték ezt a randomizált vizsgálatot, amelyben szükség esetén inzulinnal is kiegészítették a metformint szedő kismamák kezelését. Az inzulinnal kezelt terhesekkel összevetve, a perinatális komplikációk száma nem növekedett a metformin-csoportban és nagyobb volt a betegek elégedettsége is.

Korai repolarizáció talaján fellépő hirtelen szívmegállás
NEJM 2008;358(19)2016-2023
A korai repolarizáció igen gyakori és általában benignusnak ítélt EKG-lelet. Kísérletes eredmények arra utalnak, hogy aritmogén potenciállal bír, de ennek klinikai relevanciája nem ismert. A szerzők a hirtelen szívmegállással való összefüggését vizsgálták: idiopáthiás kamrafibrilláció miatt újraélesztett betegeknél mérték fel a korai repolarizáció gyakoriságát. A szívbetegségben nem szenvedő kontroll páciensekhez képest, a vizsgálati csoportban, nagyobb arányban állt fenn korai repolarizáció.


The Lancet

Súlyos, akut, szteroidrezisztens graf-versus host reakció kezelése mesenchymalis őssejtekkel: második fázisú vizsgálat
Lancet 2008;371(18):1579–1586
A súlyos graft-vesrus-host reakció (GVHD) allogén hemopoetikus őssejtek transzplantációjakor életveszélyes szövődmény lehet. A vizsgálatban mesenchymalis őssejtek immunmoduláló tulajdonsága segítségével akarták enyhíteni, illetve gyógyítani a GVHD-t. A szteroidrezisztens, súlyos GVHD-ban szenvedő betegeknek speciálisan előkészített őssejteket infundáltak. A 60 hónapos után követés alapján, az in vitro tenyésztett mesemchymalis őssejtek hatékony kezelési stratégiát jelenthetnek súlyos GVHD-ben.

Carotisok feletti zörej mint a kardiovaszkuláris okú halál és a myocardialis infarktus prognosztikai jelzője
Lancet 2008;371(18):1587–1594
A carotisok felett hallható zörej utal a generalizált atherosclerosisra, de a cerebrovascularis eseményeket csak kis valószínűséggel képes előre jelezni. A metaanalízis azt elemezte, hogy milyen mértékben lehet a zörej alapján előre jelezni a szívinfarktust vagy a kardiovaszkuláris eredetű halált. Egyéb kardiovaszkuláris rizikótényezők fennállása esetén találtak összefüggést a szív eredetű halállal. Ennek alapján, a carotisok feletti hallgatózási lelet segítségével kiválaszthatók azok a betegek, akiknél erőteljes rizikócsökkentésre kell törekedni.

Informális dohányzás-prevenciós iskolai kortársprogram
Lancet 2008;371(18):1595–1602
Az iskolákban elterjedt hagyományos dohányzásprevenciós programok hatékonysága nagyobb vizsgálatok alapján megkérdőjelezhető. A legtöbb program (a kortárs programok is) tanórai keretek között zajlik. A vizsgálók ezzel a hagyományos módszerrel vetették össze egy sokkal kötetlenebb forma hatékonyságát. Eredményeiket társadalmi méretekre kivetítve az új módszer jelentősen csökkenthetné a serdülők dohányzásra való rászokását.


Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés