2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A DRG Európában - Konferencia a HBCS-ről

Corvinus egészségpolitikai és egészség-gazdaságtani konferenciák keretében "A DRG Európában; a jelen és a fő tendenciák; franciaországi megoldások" címmel május 23-án ingyenes előadást tartanak a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Helyszín: Budapest, Fővám tér 8. III. Előadó, 16.00–20.00

Regisztráció nincs.

A témáról bővebben

A DRG finanszírozást – amelynek egyik mutációja a hazai HBCS – a fejlett országok nagy részében használják, és sok országban használják hatékonyan. Megfelelően alkalmazzák, mint finanszírozási technikát és folyamatosan fejlesztik hogy megfeleljen a változó kihívásoknak. Létrejöttének legfőbb oka, az egészségügyi költségek emelkedése, a költségek kontrollja.

A szervezők megítélése szerint az egyes országok gyakorlatában sok a hasonlóság és elegendő a különbözőség is ahhoz, hogy ezekkel érdemes legyen foglalkozni. A DRG-t (helyesebben PSC – Patient Classification System) használják egészségügyi tervezésre (health care planning), a kórház menedzsment eszközeként (hospital management), a források felhasználásának követésétre (utilisation review), és finanszírozásra (payment), illetve több célra is egyszerre. Van ahol fekvőbeteg-ellátás, ezen belül is az akut ellátás területén használják, és vannak országok ahol, járóbetegellátás és a krónikus ellátás területén s használják. Van példa arra, hogy az ország egyes részein, és van ahol valamennyi intézményben használják. Nagyon flexibilis eszköz, nincs olyan hogy „A DRG”, hanem helyi célok elérését segítő, helyi adatok alapján felépült, adott egészségügyi, egészség-politikai környezetben működő DRG-k vannak.

A közleméyn szerint élénk és érdekes vita folyik arról, hogy milyen irányban fejlődjön a DRG (illetve DRG jellegű prospektív finanszírozás) az egyes országokban.

  • Valamennyi országban közös probléma, hogy a betegek egy része nem kezelhető rentábilisan (profitábilisan) az adott DRG csoportban, ezért ezeket a betegeket az egyes intézmények „tovább küldik” más intézménybe - minden DRG illetve DRG szerű rendszerben finanszírozott egészségügyi rendszer foglalkozik ezzel a kérdéssel.
  • Emellett sokszor nem egyértelmű, hogy mit is finanszíroz a DRG, milyen irányban motiválja a szolgáltatókat? Lehet például cél a jobb minőség, a nagyobb választék biztosítása, ez a finanszírozás az „eredményért cserében történő finanszírozás” („pay for results”).
  • A nyugat-európai országokban az egészségügy finanszírozásának kulcskérdése a hatékonyság és persze ennek a mérése, mérik az ellátás minőségét, így kalkulálható az, hogy az ágazatnak mekkora a valós finanszírozási igénye. Ez is lehet ennek a finanszírozásnak a célja. Egyre több helyen használnak kombinált finanszírozási módszereket egyszerre, ilyenek a globális büdzsé, retrospektív finanszírozás, prospektív finanszírozás, eset alapú finanszírozás, és az eredmény alapú finanszírozás.

Ezeket a módszereket kombinálják annak érdekében, hogy a rendszert finoman be lehessen állítani. Annak érdekében, hogy a nem rentábilis betegek es költségek egymásra hárítása megelőzhető legyen integrált ellátási formákat és integrált finanszírozási formákat hoznak létre.

A DRG jellegű finanszírozás során a szolgáltatók sok költség és halálozás és komplikáció előrejelző módszert használnak, az egyes osztályaikon standardizálják a betegforgalmat. Egy jól működő DRG rendszerben azt a szolgáltatót lehet jól finanszírozni, amelyik rengeteget tesz azért, hogy „jól finanszírozható szolgáltató legyen”.

"A nálunknál fejlettebb nyugat-európai országokban mindenütt intenzív kutató háttér bázisa van a DRG finanszírozásnak és a minőségnek - ez nálunk még nem alakult ki. A DRG rendszer drága sokba kerül, meg kell jegyezni azt is persze, hogy minden fejlett menedzsment módszer jó működtetése drága – másképp viszont nem lehet eredményt elérni."

A konferencián Pouvourville Professzorral és neves hazai előadókkal a DRG nemzetközi és a hazai HBCS jelenlegi helyzetét, problémáit és a szükséges és lehetséges lépéseket vitathatják meg a résztvevők.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés