2024. április. 23., kedd - Béla.

A budapesti eHealth Week programja

A modernizálás, a reakciókészség, a hatékonyság, valamint a teljesítmény és a fenntarthatóság növelése, a kormányok egészségügyi politikájának kulcsfontosságú tényezői nem valósíthatók meg az információs technológia aktív hozzájárulása, az ipar legfőbb szereplőinek intenzív és innovatív együttműködése nélkül.

Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége, az Európai Bizottság és a HIMSS Europe (Healthcare Information and Management Systems Society Europe) május 10–12-én Budapesten rendezi meg a szakemberek legfontosabb európai szintű e-egészségügyi találkozóját az eHealth Week 2011 konferenciát és kiállítást, amelyen a kormányzati döntéshozók, az egészségügyi szektor vezetői és a kórházak, valamint az egészségügyi intézmények informatikai vezetői és az ipar képviselői vesznek részt és folytatnak aktív párbeszédet.

A konferencia vezérgondolata, hogy a megszorítások évében, a lecsökkent források és az idősödő társadalommal járó növekvő egészségügyi kiadások mellett hogyan használhatók ki a legújabb fejlesztések, miként lehet segítségükkel időt, fáradságot és pénzt megtakarítani. Nagy érdeklődésre tarthat számot az egyik nemzetközi kórházi ellátó szervezet informatikai vezetőjének, Uwe Poettgennek, az innovatív Asklepios Future Hospital Program (a jövő kórháza program) meghatározó személyiségének előadása a jövő egészségügyi rendszerébe történő befektetés jelentőségéről és költséghatékonyságáról.

Eric Lepage, a Párizsi Egyetem adatfeldolgozó, biostatisztikai és informatikai professzora az egészségügyi informatikai kutatások nemzetközivé válásának fontossága mellett előadást tart majd az EPR (electronic patient record – elektronikus betegkód) hasznosságáról és arról, hogy a kód egységesített egészségügyi informatikai környezetben működik a leghatékonyabban.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke és digitális ütemtervének biztosa, és John Dalli, az EU Egészségügyi és Fogyasztási Politikájának főbiztosa azt ismertetetik majd, hogy az aktív és egészséges időskorral kapcsolatos kísérleti európai innovációs partnerség (EIP) elnevezésű kezdeményezés megvalósításához elengedhetetlenek az intelligens eHealth szolgáltatások, mint például az esésérzékelő és -megakadályozó eszközök, könnyen használható társasági interakciós szolgáltatások a magányosság ellen és intelligens otthoni IKT-alkalmazások (Információs és Kommunikációs Technológiák).

Az eseményen vitaindítót tart Barabási Albert-László, az amerikai Northeastern egyetem Center for Complex Networks Research és a Harvard egyetem Department of Medicine elismert professzora és igazgatója, dr. Madi Tiik, az észt eHealth Foundation vezérigazgatója, valamint dr. C. Martin Harris (MBA) a Cleveland Clinic informatikai vezetője is.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó brüsszeli tájékoztatón elmondta: „Az eHealth szerepe alapvető az egészségügyi rendszerek modernizációjában, hozzájárulhat az ellátórendszer fenntarthatóságához, eredményességének és hatékonyságának javításához. Az információtechnológia támogathatja a tényeken alapuló egészségpolitikai döntéshozatalt, elősegítheti az egészségügyi rendszerek előtt álló kihívások, mint például az egészségügyi munkaerőhiány kezelését, vagy az idősekről való gondoskodás egyre növekvő feladatainak megoldását”.

Az idei eHealth Week konferencia számos új partnert is üdvözölhet, mint például a PPP keretében létrejött és működő IMI-t (Innovative Medicines Initiative, Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Kezdeményezés), amely a második ülését tartja a konferencián. További partnerek lesznek a többi között a Netc@rds, a European MHealth Alliance (EuMHA), a BITKOM, Német Szövetségi Információs Technológiai Szövetség, a Continua Egészségügyi Szövetség, (Continua Health Alliance) és az ASIP Sante. A kiállítások nemzeti pavilonjaiban a szakmában élen járó országok mutatják be nemzeti projektjeiket és jelen lesznek a legnagyobb ipari partnerek, mint a HP, az AGFA, a Magyar Telekom NyRt. (Deutsche Telekom) és az INTEL is.

További információért látogassa meg a www.ehealthweek.org oldalt, ahol 2011. április 1-ig kedvezményesen lehet regisztrálni a konferenciára.

Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés